Prosvjetari u RS-u od ponedjeljka stupaju u generalni štrajk

S
SRNA
20.1.2013. u 19:21
20.1.2013. u 19:41
180
24
Prosvjetari u RS-u od ponedjeljka stupaju u generalni štrajk
180
Prosvjetari u RS-u od ponedjeljka stupaju u generalni štrajk Foto: Arhiv
Prosvjetni radnici u Republici Srpskoj sutra će potpuno obustaviti rad, dok će se u utorak, 22. januara pristupiti poštovanju Uredbe o minimumu procesa rada i njegovom obezbjeđenju do njene izmjene ili donošenja nove, jer nije u skladu sa Zakonom o štrajku, izjavio je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić.
Milić je nakon sastanka predstavnika četiri granska sindikata budžetskih korisnika sa premijerom RS-a Aleksandrom Džombićem i resornim ministrima rekao da sutra počinje generalni štrajk i da prosvjetni radnici neće držati nastavu, te da je to odluka Republičkog odbora ovog sindikata.

On je pozvao roditelje da sutra ne pošalju djecu u školu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je, međutim, da će škole u RS-u sutra raditi i da se ljudima u oblasti obrazovanja mora obezbijediti pravo da štrajkuju, ali i pravo da rade. Kasipović je upozorio direktore škola da je svaki pritisak na bilo kog zaposlenog da ne smije štrajkovati nedopustiv, ali da se ne smije niko spriječiti da radi ako to želi.

On je ocijenio neprihvatljivim poziv roditeljima da ne šalju djecu u školu i naveo da zaposleni u obrazovanju imaju pravo da se opredijele za štrajk i za mogućnost da izdejstvuju svoja prava, pri čemu postoji mogućnost rada u 45 ili 30 minuta.

"Mi smo dužni da djeci obezbijedimo nastavu, a da pri tom pitanja plata i uslova rada rješavamo svako u okviru svoje nadležnosti“, poručio je Kasipović nakon sastanka predstavnika četiri granska sindikata budžetskih korisnika sa premijerom Srpske Aleksandrom Džombićem i resornim ministrima.

Prema Kasipovićevim riječima, sve je prihvatljivo, osim postavljanja dilema pred roditelje i djecu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: