Provesti zaključke VM-a
181

Ministarstvo sigurnosti: Odbijanje da se migranti smjeste u Biru pogoršava situaciju

A. Z.
Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ministarstvo sigurnosti BiH očekuje provođenje zaključka Vijeća ministara i hitno rješavanje smještaja migranata iz Lipe te poručuje da će bilo kakve opstrukcije dodatno pogoršati situaciju.
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine očekuje da će situacija s migrantima koji su, nakon što je IOM napustio kamp Lipa, boravili u veoma nehumanim uslovima na lokaciji Lipa, biti veoma brzo riješena kroz provođenje zaključka sa današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

U zaključku se naglašava da je lokaciju bivše fabrike Bira u Bihaću Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svojom odlukom od 11. marta 2019. godine odredilo kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata, te izričito pozvalo vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju Bira.

"Naglašavamo da se radi o hitnom i privremenom zbrinjavanju migranta tokom zimskih mjeseci, dok se prihvatni centar Lipa ne izgradi i opremi za dugotrajniji boravak", navode iz Ministarstva sigurnosti.

U cilju rješavanja trenutne situacije i hitnog zbrinjavanja migranata koji borave na otvorenom, Ministarstvo sigurnosti BiH sarađuje i s Oružanim snagama BiH i Civilnom zaštitom FBiH, kao i s međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Nakon otvaranja Lipe, gdje se okončanje radova očekuje do kraja aprila, prihvatni centar Bira bit će trajno zatvoren u skladu s ranijim planom za izmještanje migranata izvan naseljenih mjesta i urbanih sredina.

"Ponavljamo da opstruiranje i odbijanje predloženih rješenja za smještaj migranata koji se sada nalaze na otvorenom, može samo pogoršati humanitarnu situaciju, izazvati dodatne patnje pa i ljudske žrtve. Stoga sve nadležne institucije i nivoi vlasti bez odgađanja i uslovljavanja trebaju poduzeti korake kako bi se spriječile navedene posljedice", poručeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.