{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo prosvjete RS-a protiv jedinstvenog obrazovanja BiH

F
20.1.2015. u 15:03
0
68
Ministarstvo prosvjete RS-a protiv jedinstvenog obrazovanja BiH
0
Ministarstvo prosvjete RS-a protiv jedinstvenog obrazovanja BiH
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) danas je ponovilo stav da je obrazovanje u nadležnosti entiteta i da sva djeca u RS-u imaju, kako tvrde, jednako pravo na obrazovanje.
Povodom stava ambasadorice SAD-a u BiH Maureen Cormack, iznesenog na njenom blogu da djeca u BiH "treba da pohađaju školu zajedno i da uče prema jedinstvenom planu i programu kako bi upoznali jedni druge i, istovremeno, stekli vještine potrebne za konkretan doprinos budućnosti svoje zemlje“, iz resornog entitetskog ministartsva navode da zakoni RS-a, koji definišu oblast obrazovanja, propisuju da svako dijete ima jednako pravo pristupa i jednake mogućnosti u obrazovanju i vaspitanju "bez diskriminacije po bilo kojem osnovu“.

"Škola ima obavezu da u sredini u kojoj djeluje doprinese stvaranju kulture koja poštuje ljudska prava i osnovne slobode svih građana, kako je to utemeljeno Ustavom i ostalim međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava koje je potpisala BiH", stoji u saopćenju.

Također, podsjećaju da su usvojeni ciljevi obrazovanja u RS-u s ciljem razvijanja i jačanja sposobnosti i vještina učenika, kao što su razvoj komunikacijskih sposobnosti, poštovanje mišljenja drugih i poštovanje različitosti, razvijanje svijesti o pozitivnoj pripadnosti vlastitom kulturnom identitetu, jeziku i tradiciji na način primjeren civilizacijskim tekovinama, razvoj i njegovanje osnovnih moralnih vrijednosti, stavova i odnosa te razvijanje svijesti otvorene za nove ideje i nova znanja.

"S obzirom da je ambasadorica SAD u BiH pokazala interes za obrazovanje, pozivamo je na saradnju, uvjereni da možemo zajedno doprinijeti unapređenju obrazovnog procesa u RS-u i Federaciji BiH", navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Cormack je u komentaru na svom blogu navela da „čvrsto vjeruje da djeca treba da pohađaju školu zajedno i da uče prema jedinstvenom planu i programu kako bi upoznali jedni druge i istovremeno stekli vještine potrebne za konkretan doprinos budućnosti svoje zemlje“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: