Komentari (174)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Amandman XXIX ustav FBiH : Sluzbeni jezici u BiH su: bosanski, hrvatski i srpski a pisma cirilica i latinica. Amandman LXXI ustav RS: Sluzbeni jezici u RSu su : jezik bosnjackog naroda , jezik hrvatskog naroda i jezik srpskog naroda. Dakle , ako ce gospoda nepismeni idioti u RSu upisivati u knjizice bosnjacima "jezik bosnjackog naroda " a zna se da je Bosanski, onda neka se upisuje u knjizice srpskoj djeci "jezik srpskog naroda" a ne srpski.
A to vas sramota da se zove ,,jezik bosnjackog naroda"?
@kasperSRB1 , jezik bosnjackog naroda je Bosanski kao sto je i jezik srpskog naroda Srpski :)
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
a koja je razlika izmedju bosanskog i srpsko-hrvatskog? Bosanski ima neshto vishe turcizama i poneko nepotrebno slovo "h" u nekim rijechima. I zbog toga roditelji NE ZHELE da im djeca idu u shkolu? Nemojte se shkolovanja bojati, nisu vakcine u pitanju, lol
Iz sprkog izbaci bosanske i turske rijeci i necete se moci sporazumiti.....
Viva primitiva.
Pametnije vam je da se brinete za redovne rate kredita i fasungu te da vam novčanik nije prazan jer će vam djeca unuci govoriti njemački dok vi pršćete iz bakanskih krljavih usta!
Ionako su svi slavenski jezici bivše države okupirani stranim izrazima koje seljadija nije u stanju ni da izgovori kako treba, džaba se ritate, mrzite i svađate u našem kmetovskom maniru!
Srbin su jedini narod na svijetu sa sedam presuda za genocid jednog medjunarodnog suda. To genocidno pleme samo zna paliti, silovati, ubijati, rusiti, krasti, otimati zemlju, proglašavati tudju kulturu i naslijedje svojim, i cak i jezik drugima zabranjivati. Propast ce nepravednici.
@musaprisht nema ni srpskog....bolje receno vas je ceski,madjarski,poljski tj jezici karpatskih plemena odakle su vas uvezli otomani pa ste prepisali bosanski malo dodali turskog i nazvali ga srpski
Srbinsubjedininnarod na svijetu sa sedam presudabza genocid jednog medjunarodnog suda. To genocidno pleme samo zna paliti, silovati, ubijati, rusiti, krasti, otimati zemlju, proglašavati tudju kulturu i naslijedje svojim, i cak i jezik drugima zabranjivati. Propast ce nepravednici.
Jos za ovih nekoliko godina nije pojavio lik koji mi je pokazao reformatore bosanskog jezika. Jos mi nije pokazao da je neki jezik proistekao iz imena drzave. Jos mi niko nije pokazao kako je izgledao takozvani bosanski jezik pre 19 veka. Zasto ni jedan lingvista kako "nas" tako i strani, nije posveti barem jedno delo tom jeziku.
Čovječe, koji ste VI arogantni šovinisti, to je nesto za nepovjerovati. Pa taman da i ne postoji taj jezik (a postoji i starijinje od tog vaseg srpskog) svaki narod ima pravo da naziva jezik kako hoce. Proslo je doba kad ste VI mogli zabranjivati sta ce ko, kakvo ce ko ime nositi. Srpske siledžije, niko vas od susjeda ne voli,niko vam ne vjeruje, svako vas se gadi. Proguglaj o bosanskom pa se edukuj.
Srbi su jedini narod na svijetu sa sedam presuda za genocid jednog medjunarodnog suda. To genocidno pleme samo zna paliti, silovati, ubijati, rusiti, krasti, otimati zemlju, proglašavati tudju kulturu i naslijedje svojim, i cak i jezik drugima zabranjivati. Propast ce nepravednici.
U suštini je ovo pitanje totalno bezveze, ne bi mu se ni trebalo poklanjati pažnje. Samo, Srbi onda ostavljaju kako njima prahne, a to stvarno nema smisla.
O cemu se vi raspravljate.Hoce li biti mleko ili mlijeko.Toliko vecih problema ima od toga koje treba rjesavati.Moja sestra je udata u Beogradu i njena djeca govore ekavicom.I sta sad treba ona djecu tjerati da pricaju bosanskim jezikom jer je ona iz Sarajeva.Koje gluposti.
Srbi su jedini narod na svijetu sa sedam presuda za genocid jednog medjunarodnog suda. To genocidno pleme samo zna paliti, silovati, ubijati, rusiti, krasti, otimati zemlju, proglašavati tudju kulturu i naslijedje svojim, i cak i jezik drugima zabranjivati. Propast ce nepravednici.
Ironija je da su svi ti roditelji ucili srpsko-hrvatski pa im to tada nije smetalo
Tito da je rekao da se zove i uci klingonski ne bi smetalo ali kad cetnicko nacisticke gnjide prepisu bosanski i nazovu ga srpski to neide apsolutno nikako........jer ipak bosanski je postojao par stotina godina prije cetnickog khmmm mislim srpskog
Djikani izazivaju belaja.Ko da je teško u Federaciji uvesti u Ustav da djikanski jezik ne postoji?Kako je djikana sve manje i manje nije teško prognozirati kojeg će jezika nestati na CIJELOJ teritoriji Bosne i hercegovine.
Za tvoju informaciju u Federaciji su samo 2 službena jezika: bosanski i hrvatski, a da je lako mjenjati ustav, mjenjali bi ga svakih 6 mjeseci da bolje paše "gazdama"
@Trt Širiš laži djikane.U nekim Čovićevim UZP kantonima je srpski jezik stvarno ugrožen ali u ostatku potpuno ravnopravan.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Da se bošnje i srbi ne bi svađali... Hrvatski 1604. https://hr.wikipedia.org/wiki/Bartol_Ka%C5%A1i%C4%87
@efgh Ne leti s izjavama....nego pročitaj malo više o Bartolu Kašiću....
@efgh Čitaj...neću ti ja prepričavati koja mu je uloga bila kao jezikoslovca...
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
hajde, ova djeca će barem imati izgovor za buduću nepismenost.... ali, koji je vaš?
Kome smeta bošnjački jezik neka se seli u Srbiju, tamo u Raškoj ima bosanski u školama.