{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo prosvjete: Bošnjačkoj djeci naziv jezika upisujemo u skladu s Ustavom RS-a

F
22.1.2018. u 11:47
27
174
Ministarstvo prosvjete: Bošnjačkoj djeci naziv jezika upisujemo u skladu s Ustavom RS-a
27
Ministarstvo prosvjete: Bošnjačkoj djeci naziv jezika upisujemo u skladu s Ustavom RS-a
Foto: Ilustracija
Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) i danas su, povodom bojkota nastave u područnoj Osnovnoj školi u Liplju kod Zvornika zbog nepriznavanja bosanskog jezika, ponovili tvrdnju da se učenicima bošnjačke nacionalnosti u tom bh. entitetu upisuje u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava naziv jezika u skladu sa Ustavom RS-a.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Podsjećaju da je Ustavni sud BiH utvrdio da je odrednica "jezik bošnjačkog naroda", u skladu sa Ustavom BiH.

Iako šesnaest učenika bošnjačke nacionalnosti nije danas sjelo u školske klupe u drugom polugodištu zbog odluke njihovih roditelja, koji traže da se u đačke knjižice upiše bosanski jezik, umjesto jezik bošnjačkog naroda, iz entitetskog Ministarstva prosvjete tvrde da poštuju Ustav RS-a i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuju ni jednom narodu pravo na jezik.

U saopćenju koje su dostavili novinarima povodom početka drugog polugodišta u školama u RS-u nisu ni pomenuli bojkot nastave u ovoj područnoj osnovnoj školi.

Prema ranijim izjavama Muharema Sinanovića, jednog od roditelja bošnjačke djece, nastava će biti obustavljena do daljnjeg, odnosno dok se djeci ne omogući da izučavaju bosanski jezik.

Oni su protestovali i na kraju prvog polugodišta, jer im u đačke knjižice nije upisan bosanski jezik.

Bošnjački roditelji s tog područja najavili su da postoji mogućnost da im se u protestu i bojkotu nastave pridruže i druge područne škole iz Zvornika u kojima se uči nacionalna grupa predmeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: