Potvrđeno
9

Ministarstvo odbrane: Pripadnici Oružanih snaga BiH nemaju kolektivno osiguranje

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine potvrđeno je za Klix.ba kako pripadnici Oružanih snaga BiH nemaju kolektivno osiguranje.

Kako kažu, Ministarstvo obrane BiH je 2007. godine poduzimalo aktivnosti na rješavanju pitanja kolektivnog osiguranja pripadnika Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga (OS) BiH.

"Tokom rješavanja tih pitanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine zauzeli su stav da ne postoji pravna osnova za kolektivno osiguranje pripadnika MOBiH i OSBiH", rekli su nam iz Ministarstva odbrane BiH.

Dodaju da od 2007. godine do danas pripadnici MOBiH i OSBiH nisu kolektivno osigurani izuzev pojedinaca i grupa koje učestvuju u mirovnim i operacijama podrške miru, za vrijeme dok operacija traje, i kategorije deminera i pripadnika postrojbe za uništenje NUS-a koji učestvuju u realizaciji procesa deminiranja.

"U skladu s važećim entitetskim propisima MOBiH, kao poslodavac, snosi sve troškove vezane za povređivanje djelatne vojne osobe, koje je nastalo u vezi s radom", zaključuju iz Ministarstva odbrane BiH.

Podsjećamo, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio je od ministrice odbrane Marine Pendeš da mu odgovori da li je tačno da pripadnici Oružanih snaga BiH koji su poginuli u terorističkom napadu u Rajlovcu nisu bili osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja.

Pendeš je odbila da odgovori na pitanje pravdajući to time da nije na vrijeme dobila pitanje.