BiH
1

Ministarstvo odbrane BiH: Uknjižene 23 lokacije perspektivne vojne imovine

Anadolija
Za 23 lokacije perspektivne vojne imovine izvršena je uknjižba na Bosnu i Hercegovinu ili u posjed Ministarstva odbrane BiH rečeno je nakon sjednice Stručnog kolegija Ministarstva odbrane BiH.

Rečeno je kako će se u narednom periodu nadležna Komisija Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH personalno pojačati, kako bi se što brže rješavali nedostaci vezani za uknjižbu preostale perspektivne nepokretne vojne imovine 

Sjednica Stručnog kolegija Ministarstva odbrane BiH održana je kako bi najviši predstavnici Ministarstva odbrane i OS BiH razmatrali realizaciju zaključaka sa 16. sjednice Predsjedništva BiH održane 2. decembra 2015. godine koji se odnose na Ministarstvo odbrane i zaključaka sa radnog sastanka najviših predstavnika MO i OS BiH sa članovima Predsjedništva BiH održanog dan kasnije, 3. decembra 2015. godine, te analizirali aktivnosti na uknjižbi perspektivne nepokretne vojne imovine.

Sjednicom je predsjedavala ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, a sjednici su, pored zamjenika ministra odbrane Borisa Jerinića, prisustvovali sekretar Ministarstva odbrane Muhamed Smajić, pomoćnici ministra odbrane BiH, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč sa svojim zamjenicima generalima Mirkom Tepšićem i Senadom Mašovićem.

Na sjednici su definisani nosioci i rokovi za aktivnosti koje se odnose na realizaciju zaključaka sa sjednice Predsjedništva od 2. decembra 2015. godine.

Također, razmatrana su i pitanja sa radnog sastanka članova Predsjedništva BiH sa najvišim dužnosnicima MO i OS BiH održanog 3. decembra  2015. godine, a koja se odnose na: prodaju sekundarne sirovine nastale delaboracijom viškova naoružanja, prodaju motornih vozila, sigurnosti lokacija OS BiH, saradnji sa drugim sigurnosnim agencijama, pitanje ishrane u kasarnama OS BiH, rješavanju viškova naoružanja i definiranja vojno-kontrolisanog područja.

Za ova pitanja su također određeni rokovi i nosioci implementacije.

Na sjednici je sekretar Ministarstva odbrane BiH Muhamed Smajić informisao članove Stručnog kolegija o trenutnom stanju procesa knjiženja perspektivne vojne imovine, piše Anadolu Agency.