BiH
242

Ministarstvo odbrane BiH: Nismo dali odobrenje za učešće OSBiH u obilježavanju Dana RS-a

Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Ministarstvo odbrane BiH je u skladu s propisima i procedurama Zajedničkom štabu OSBiH pravovremeno - 6. januara 2017. godine dostavilo smjernice o postupanju pripadnika OSBiH na aktivnostima u Banjoj Luci 8. i 9. januara 2017. godine.

Prethodno je Ministarstvo odbrane BiH, u vezi sa aktom NATO-a u Sarajevu, od Predsjedništva BiH tražilo upute u vezi sa zahtjevom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za odavanje počasti za angažman Počasne jedinice OSBiH 9. januara.

Kako se Predsjedništvo BiH nije očitovalo o našem dopisu do 8. januara, Ministarstvo odbrane BiH je istog dana u 12:00 sati izdalo privremeno naređenje Zajedničkom štabu OSBiH da se obustave sve radnje u vezi s angažovanjem pripadnika OSBiH za 9. januar u Banjoj Luci.

Također, istog dana u 18:00 sati Ministarstvo odbrane BiH je izdalo Zajedničkom štabu OSBiH pismene upute u kojima se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika OSBiH u aktivnostima 9. januara, kako je to navedeno i u pismu NATO-a u Sarajevu.

Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OSBiH danas (9. januara), Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti te o istom izvijestiti Predsjedništvo BiH.