BiH
43

Ministarstvo finansija RS-a: Republika Srpska je ispunila sve uvjete za drugu tranšu MMF-a

Piše: Er. M.
Vlada RS
Vlada RS
Aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) je u blokadi, a vrlo realno je očekivati da zbog blokada dođe i do njegovog raskidanja. Iz Ministarstva finansija Republike Srpske kazali su za Klix.ba da je Vlada RS-a još do decembra 2016. godine izvršila sve mjere koje su bile definisane kao uvjet za drugu tranšu.

Kako navode, svaki nivo vlasti u skladu s obvezama preuzetim po Pismu namjere ima jasno definisane prethodne mjere koje je neophodno ispuniti kako bi bila zakazana sjednica Izvršnog odbora MMF-a, na kojoj bi trebalo biti odlučeno o novoj tranši, s precizno utvrđenim rokovima.

"Republika Srpska je još u decembru izvršila sve prethodne mjere koje su bile definisane u Dopunskom pismu namjere kao uvjet za drugu tranšu, a te aktivnosti bit će nastavljene u skladu s reformskom agendom, planom rada Vlade i Narodne skupštine za ovu godinu te Programom privrednih reformi", kazali su nam iz Ministarstva finansija RS-a.

Što se tiče izvršavanja obaveza, iz Ministarstva finansija RS-a navode da je vlada na čijem čelu se nalazi premijerka Željka Cvijanović izvršila niz aktivnosti preuzetih po Pismu namjere.

Ističu da je na Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen Budžet Republike Srpske za 2017. godinu u skladu s preporukama MMF-a, zatim da su na sjednici NSRS usvojene izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit da bi se unaprijedila konzistentnost, izbjeglo dvostruko oporezivanje između entiteta i smanjili porezni poticaji u skladu s preporukama osoblja MMF-a.

Također, NSRS je usvojila Prijedlog zakona o bankama Republike Srpske te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost.

Iz Ministarstva finansija RS-a dodaju da je s ciljem smanjenja izdataka za plaće, kroz smanjenje minulog rada, Narodna skupština na prijedog Vlade Republike Srpske usvojila i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture RS, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u institucijama pravosuđa RS, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih osoba u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama zaposlenih u javnim službama RS.

"Sredstva koja su planirana drugom tranšom Republika Srpska će i ovaj put nadoknaditi iz alternativnih izvora, zadužujući se na domaćem, ali i na međunarodnom tržištu", kažu iz Ministarstva finansija RS-a.

Inače, sjednice Izvršnog odbora MMF-a budu zakazane nakon izvršene Misije uz dostavu završenog pregleda gdje se konstatuje da li su ispunjene prethodne mjere koje su uvjet za odobravanje naredne tranše. Pismom namjere su definisani rokovi za ispunjavanje prethodnih mjera koje su uglavnom bile vezane za kraj 2016. godine.