Entitet nije država
253

Ministarstvo civilnih poslova zbog "reprezentacije RS" uputilo protest Svjetskoj sportskoj školskoj federaciji

Klix.ba
Ministarstvo civilnih poslova BiH oštro je osudilo postupak Željka Tanaskovića, bivšeg odbojkaškog reprezentativca Srbije i predsjednika Saveza za školski sport ove zemlje, nazvavši ga perfidnim jer je, kako se navodi, zloupotrijebio srednjoškolce Republike Srpske u političke svrhe.

On je, tvrde iz ministarstva, a kako sam navodi u svojim medijskim istupima, kao predsjednik odbora u Svjetskoj sportskoj školskoj federaciji uspio izlobirati da srednjoškolci iz Republike Srpske nastupaju pod zastavom RS-a kao samostalne države, na Svjetskom prvenstvu u fudbalu za srednje škole koje se ovih dana održava u Beogradu.

"Skandalozno je da se i dalje nastavlja kroz mlade i sport prezentirati politika manjeg bh. entiteta i Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini. Mladi Republike Srpske ne mogu predstavljati jedan entitet na takmičenju gdje se okupljaju međunarodno priznate zemlje svijeta. Postavlja se pitanje i odgovornost Svjetske sportske školske federacije koja je dozvolila ovoliko uplitanje politike. Stoga je Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo protestno pismo u kojem izražavamo zabrinutost i razočaranost zbog situacije koju su i sami proizveli, te ih pozivamo na odgovornost jer su namjerno ili ne doveli u pitanje integritet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države. Također, postavljamo im pitanje zašto Ministarstvo civilnih poslova BiH službenim putem nije obaviješteno da se jedan entitet na tom takmičenju želi predstaviti kao država", navodi se iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je kao ministarstvo nadležno za oblast sporta na nivou Bosne i Hercegovine uputilo protest i Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstvi omladine i sporta Republike Srbije

"Oni, očigledno zajedničkim djelovanjem, sasvim svjesno i ciljano ruše integritet države Bosne i Hercegovine, dozvoljavajući i podržavajući nastup srednjoškolaca na svjetskoj smotri u ime Republike Srpske kao države"", kaže se u saopćenju ministarstva.