BiH
2

Ministar Vjekoslav Čamber oslobođen svih optužbi u slučaju "Učilica"

FENA
Vjekoslav Čamber
Vjekoslav Čamber
Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike u Vladi Federacije BiH, oslobođen je po svim tačkama optužnice u predmetu "Učilica" koju je protiv njega prije skoro tri godine podnijelo Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona.

"Tu je odluku donio Kantonalni sud u Širokom Brijeg, odbivši žalbu kantonalnog Tužilaštva", potvrdio je Čamber u izjavi za Fenu.

Čamber je bio optužen za kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlasti za vrijeme dok je obnašao funkciju ministra prosvjete u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK). Optužen je zbog nabave aplikacija “učilice” za škole u vrijednosti 37.072 maraka. Tužilaštvo je tvrdilo kako “učilice” nikada nisu isporučene, te kako se nije išlo preko javne nabave. Inače, "učilica" je aplikacija pomoću koje je moguće učenje na daljinu.

U trogodišnjem postupku Općinski sud Široki Brijeg prvo je Čambera osudio na uvjetnu kaznu od 14 mjeseci s uslovnim rokom od dvije godine. Čamber se žalio na drugostepenskom Kantonalnom sudu koji je utvrdio niz grešaka u prethodnom postupku i sve ponovno vratio na Općinski sud, koji je potom donio oslobađajuću presudu. Žalilo se potom i Tužilaštvu, a Kantonalni sud još jednom je potvrdio kako Čamber nije kriv.

Čamber je u izjavio za Fenu kako kako je zadovoljan što je konačno sve iza njega, te je istaknuo kako se radilo o politički montiranom postupku.

"Drago mi je da sam se riješio problema koji su mi natovarili iz ko zna kojih razloga. Mislim da se radilo o čisto političkom procesu što se uspjelo i dokazati jer tolika medijska pompa, zazivanja nekakvih deset godina robije je bila bez svakog smisla.

Na upit ko mu je "montirao politički proces", odgovorio je kako ne zna, ali da se tokom sudskog postupka to mogli iščitati.

"Ljudi su podigli optužnicu a nemaju pojma o čemu pričaju. Podigli su optužnicu a ne znaju da nisu u pitanju CD-i nego aplikacije. S druge strane, za podizanje optužnice po pitanju koje je čisto informatičke struke, za vještaka su uzeli ekonomistu koji blage veze nema ni što je napisao ni o čemu priča, da bi sam na sudu pobio sve ono što je pisao a na osnovu njegovog vještačenja je podignuta optužnica", pojasnio je Čamber, koji je u vrijeme podizanja optužnice bio član HSP-a BiH.