BiH
9

Mikulić: Uvjeren sam da ću dokazati da sam nevin

FENA
Zoran Mikulić (Foto: Klix.ba)
Zoran Mikulić (Foto: Klix.ba)
"Ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu uvjeren sam da ću u postupku dokazati da sam nevin. Tražit ću od Suda Bosne i Hercegovine da se postupak protiv mene odvoji i da se okonča u što je moguće kraćem roku, jer se očigledno radi o pogrešnom tumačenju zakona od tužilaštva kada je riječ o ovlastima koje zakon daje ministru", rekao je ministar pravde Federacije BiH Zoran Mikulić Agenciji Fena povodom današnje podignute optužnice Tužilaštva BiH protiv njega.

Siguran sam, kaže on, kako je optužnica protiv mene rezultat političkih pritisaka na Tužilaštvo BiH i tužioce i bit će mi drago da se to dokaže i pokaže u Sudu.

"Napominjem kako sam upravo inicirao istragu tužilaštva o pomilovanjima i aktivno sarađivao s tužilaštvom u svojstvu svjedoka, te da na ovaj način tužilaštvo šalje ružnu poruku svim osobama koje odluče prijaviti korupciju ili druge kriminalne radnje", rekao je Mikulić.

Iz Tužilaštva BiH danas je ranije saopćeno da je tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao optužnicu protiv Živka Budimira, Petra Barišića, Zorana Mikulića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Željka Asića i Armina Kulovca.

Optuženi se u 33 tačke terete za zloupotrebu položaja ili ovlasti, primanje i davanje dara ili drugog oblika koristi i protuzakonito posredovanje, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.