Nasmijani dvojac
677

Ministar Ramić podržao Selimbegovića nakon vrijeđanja novinarki

Klix.ba
Nakon brojnih osuđujućih komentara o diskriminatornom stavu uposlenika Predsjedništva BiH Dženana Selimbegovića prema dvjema novinarkama iz Sarajeva, objavljenom na njegovom Facebook profilu, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić objavio je fotografiju sa stranačkim kolegom.

Ramić je uz fotografiju nasmijanog dvojca napisao: "Nema Dženana često u medijima, ali kad se pojavi to je dominacija potpuna".

Među mnogim komentarima istomišljenika ispod fotografije našao se i jedan oprečan, komentar dekana Veterinarskog fakulteta Nihada Fejzića koji je ministru Ramiću pokušao objasniti da tim potezom promoviše čovjeka koji je za opis dviju ženskih osoba koristio pogrdan naziv "polovnjače". Ali da to nije imalo efekta pokazao je i ministrov odgovor kako sama fotografija ne znači da se slaže s tim nekim terminima i skretanje fokusa priče na stranku ili funkciju koju Selimbegović obnaša, ne uzimajući u obzir da je on javni službenik koji je odgovoran za svoje ponašanje i stavove.

Podsjetimo, Selimbegović, zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva Bosne i Hercegovine i nekadašnji savjetnik člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, izazvao je niz osuda zbog neprimjerenog javnog govora. On je na Facebooku izvrijeđao novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helać napisavši kako su "polovnjače". Nakon Prašović-Gadžo, sankcionisanje Selimbegovića zatražili su i iz Udruženja BH novinari, a federalni zastupnik Dennis Gratz zatražio je provođenje unutrašnje istrage u Predsjedništvu BiH o širenju govora mržnje pojedinih zaposlenika i savjetnika. Autor je sporni post naknadno obrisao, ali javno izvinjenje nije uslijedilo.

Dok očekujemo da se o svemu zvanično oglase Predsjedništvo BiH i Institucija ombudsmena za ljudska prava, u Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama BiH navodi se da državni službenici za neprimjereno ponašanje mogu biti kažnjeni pismenom opomenom, ukorom, smanjenjem plaće, degradiranjem na niže radno mjesto ili otkazom.