Pravila su jasna
682

Uposlenik Predsjedništva BiH bi zbog vrijeđanja novinarki mogao dobiti i otkaz

Piše: Er. M.
Dženan Selimbegović
Dženan Selimbegović
Zamjeniku generalnog sekretara Predsjedništva BiH Dženanu Selimbegoviću prema državnim pravilima prijeti mjera otkaza zbog vrijeđanja novinarki na spolnoj osnovi.

Nakon što je Selimbegović grubo izvrijeđao novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helać, nazvavši ih pogrdnim imenom, postavljeno je pitanje disciplinske odgovornosti službenika koje plaćaju građani BiH.

Ovo nije prvi put da Selimbegović putem ličnog Facebook profila direktno vrijeđa građane BiH, ali i medije, samo zato što ne razmišljaju kao on. Kap koja je definitivno prelila čašu bilo je grubo vrijeđanje novinarki na spolnoj osnovi.

Prema svim prilikama, državne institucije bit će prinuđene pokrenuti disciplinski postupak protiv zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva BiH koji je svojom izjavom prekršio i Zakon o zabrani diskriminacije u BiH.

"Diskriminacijom će se, u smislu ovog zakona, smatrati svako različito postupanje, uključujući svako isključivanje, ograničavanje ili davanje prednosti utemeljeno na stvarnim ili pretpostavljenim osnovama prema bilo kojoj osobi ili grupi osoba i onima koji su s njima u rodbinskoj ili drugoj vezi na osnovu njihove rase, boje kože, jezika, vjere, etničke pripadnosti, invaliditeta, starosne dobi, nacionalnog ili socijalnog porijekla, veze s nacionalnom manjinom, političkog ili drugog uvjerenja, imovinskog stanja, članstva u sindikatu ili drugom udruženju, obrazovanja, društvenog položaja i spola, seksualne orijentacije, rodnog identiteta, spolnih karakteristika, kao i svaka druga okolnost koja ima za svrhu ili posljedicu da bilo kojoj osobi onemogući ili ugrožava priznavanje, uživanje ili ostvarivanje na ravnopravnoj osnovi, prava i sloboda u svim oblastima života", piše u Zakonu o zabrani diskriminacije.

Naime, Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 5. juna 2003. godine donijelo Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine koji je potpisao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, a koji je još uvijek na snazi.

Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine regulišu se pitanja disciplinske odgovornosti, disciplinskih mjera, disciplinskog postupka i izvršenja disciplinskih mjera za državne službenike u institucijama BiH.

U članu 15. ovog pravilnika u dijelu "Neprimjereno ponašanje" jasno piše da će državni službenik koji se neprimjereno ponaša prema građanima, saradnicima i drugim osobama u vršenju državne službe, biti kažnjen pismenom opomenom ili pismenim ukorom ili smanjenjem plaće do 10 posto u trajanju od jednog do tri mjeseca.

"Ukoliko se neprimjereno ponašanje izražava kao vrijeđanje na nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj ili rasnoj osnovi, kaznit će se smanjenjem plaće od 15 do 30 posto u trajanju od tri do šest mjeseci ili degradiranjem na neposredno niže radno mjesto ili mjerom prestanka radnog odnosa u državnoj službi", piše u Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama BiH.

U istom pravilniku navodi se i da je postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti javan, ali da javnost može biti isključena samo ako to zahtijevaju razlozi čuvanja državne, vojne ili službene tajne, odnosno razlozi privatnosti.

Očekuje se da se o svemu oglase Predsjedništvo BiH i Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.