|

Ministar Osmanović primio delegaciju inicijative "1. mart"

Ministar Osmanović primio delegaciju inicijative "1. mart"
38
F
FENA
11.1.2013. u 11:56
4
komentara
38

dijeljenja
Ministar Osmanović primio delegaciju inicijative "1. mart"
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je jučer u Sarajevu delegaciju Građanske inicijative "1. mart", koju je predvodio Emir Suljagić, saopćeno je iz Vladinog ureda za odnose s javnošću.
Sastanku je prisustvovao i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Omer Škaljo.

Osnovne teme razgovora bile su položaj povratnika, rješavanje statusa raseljenih osoba i izbjeglica, popis stanovništva iduće godine i izbori na državnom nivou koji će biti održani u oktobru 2014. godine.

Predstavnici ove organizacije su informirali ministra Osmanovića o trenutnim aktivnostima koje se poduzimaju s ciljem što lakšeg i jednostavnijeg registriranja povratnika u Republiku Srpsku i njihovog uključivanja u sve pore života u ovom bh. entitetu.

Naglašena je i potreba da se raseljene i izbjegle osobe prijavljuju u općinama koje su napustili te da na osnovu zakona i drugih propisa, traže prava koja im pripadaju.

Posebno je istaknuto da će aktivnosti biti usmjerene na bh. građane u dijaspori s ciljem njihovog što većeg učešća u predstojećem popisu stanovništva i izbornom procesu na državnom nivou.

Istaknuto je da se povratnici susreću s brojnim problemima počev od zdravstvene zaštite u mjestima gdje su se vratili, do pitanja školovanja i zapošljavanja.

Ministar Osmanović je naglasio da sve strukture i nivoi vlasti trebaju stvoriti ambijent u kojem će povratnici imati prednost ukoliko se registriraju u matičnim općinama.

Zaključeno je da treba pokrenuti inicijativu kako bi se u što kraćem roku održao sastanak premijera Federacije BiH, federalnih ministara koji u svom djelokrugu imaju mogućnosti i ovlaštenja da rješavaju statusna pitanja povratnika i raseljenih osoba i izbjeglica, te kantonalnih premijera, na kojem bi se razmotrila ova problematika.

Cilj je mijenjanje postojeće zakonske regulative koja destimulativno djeluje na povratničku populaciju.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...