"Sloboda govora"
5

Ministar Mektić sve češće koristi psovke u obračunu sa neistomišljenicima na Twitteru

A. D.
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, otkada je prvi put u aprilu ove godine, otvorio svoj Twitter profil, stekao je veliku popularnost među korisnicima te društvene mreže. No, u posljednje vrijeme mu se tvitanje osladilo, pa ministar tako ne bježi ni od korištenja psovki. Štaviše.

U veoma kratkom periodu, Mektića je na Twitteru zapratilo više od 4.800 osoba. Njegov nekonvencijelan način ophođenja u javnosti, bez dlake na jeziku, privukao je brojne followere na njegovom Twitter nalogu.

Prve mete, koje su ostale do danas na njegovoj "crnoj listi" su Milorad Dodik i drugi zvaničnici SNSD-a. Poznat kao žestoki kritičar Dodika i njegove politike, Mektić se, bez pardona počeo obrušavati i na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se sa Dodikom u posljednje vrijeme sastaje praktično na sedmičnom nivou.

Tako je Mektić na Twitteru nedavno oštro i bez dlake na jeziku kritikovao miting SNS-a u Beogradu na kojem su govorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik napisavši "ne mogu više da podnosim njihovu šuplju priču".

U posljednje vrijeme mu je omiljena meta Nenad Stevandić predsjednik Ujedinjene Srpske koji je Mektića tužio za klevetu. Njih dvojica su se prekjučer suočili u Osnovnom sudu u Banjoj Luci.

No, Mektićev način ophođenja sa javnosti na Twitteru postao je i sve vulgarniji, a to je posebno vidljivo u posljednjim danima.

Tako je 27. septembra za Dodika nakon najave da će povećati plate napisao "opet jebe narod u zdrav mozak". Riječ "jebiga" koristio je tog dana u više navrata u obračunu s pojedinim korisnicima Twittera.

Dan kasnije je uz naglasak "samo jedan je Mektić, neponovljiv" jednom korisnika na njegovu uvredu odgovorio "Ma lijep si ti treba te kresati da se razmnožavaš".

Istog dana objavio je svoju diplomu koja se u javnosti dovodila u pitanje s porukom "Evo još malo da ućeram dušmanima". Potom je, provocirajući dalje na ovu temu, napisao "Ajmo dušmani raspoložen sam da vas zajebavam".

S uvredama na račun pojedinih korisnika Twittera nije stao pa je jučer objavio "Koji si krkan na prave univerzitetske diplome ide vodeni žig. Pokrij se po glavi i ćuti klempo". Jučer je Dodiku odbrusio i ovu poruku: "Ti ko onaj kad mu krešu ženu...zadnji saznaš".

U pojedinim državama Evropske unije ovakav način javnog ophođenja izabranog zvaničnika kakav je Mektić, koji je osim što je ministar sigurnosti, još i državni parlamentarac, doveo bi do snažnog pritiska javnosti koji bi za posljedicu imao njegovu ostavku. U BiH, međutim, takve javnosti nema.