Podrška prosvjetarima u KS
27

Ministar Marjanović želi primati platu kad i svi prosvjetni radnici

FENA
Ministar Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Ministar Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Na inicijativu ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Damira Marjanovića danas je održan sastanak s predstavnicima sindikata koji zastupaju interese uposlenika predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Farukom Bešlićem, Saudinom Sivrom i Berkom Zečevićem.

Na sastanku su analizirani zahtjevi koje je iskazao sindikat srednjeg obrazovanja, vezani za dinamiku isplaćivanja plate uposlenicima na ovom nivou obrazovanja.

Resorni ministar je tokom razgovora iskazao puno razumijevanje za navedeni problem, saopćeno je iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Bešlić je ukazao na činjenicu kašnjenja isplate plata uposlenicima srednjih škola, posebno u odnosu na druge budžetske korisnike.

Ministar Marjanović je naveo da je u potpunosti upoznat s tim, te da razumije situaciju u kojoj se kolege iz srednjeg i visokog obrazovanja nalaze.

"U proteklih 12 godina kao uposlenik znanstvenoga Instituta, koji je članica Univerziteta u Sarajevu, često sam bio revoltiran činjenicom da smo plate dobijali nakon svih ostalih budžetskih korisnika, uključujući i kolege iz osnovnog i srednjeg obrazovanja", istaknuo je ministar Marjanović.

U želji da se ublaži teška finansijska situacija generirana tokom prethodnih godina, a na prijedlog Ministarstva finansija KS, u protekla dva mjeseca plate prosvjetnim radnicima bile su isplaćivane u fazama, čim su se za to akumulirala sredstva u budžetu.

Tako su uposlenici iz oblasti osnovnog obrazovanja, kao najveći dio "prosvjetnog sektora", ranije dobijali plate.

U protekla dva mjeseca uposlenici osnovnih škola su dobijali plate prije kolega iz srednjih škola, ali i uposlenika resornog ministarstva, kao i ministra, navode u resornom ministarstvu.

Sindikat srednjeg obrazovanja je zatražio odluku Vlade da se svim budžetskim korisnicima KS isplaćuje plata istoga dana, dok je sindikat osnovnog obrazovanja ovu inicijativu podržao uz uvjet da Vlada u pregovoru s komercijalnim bankama postigne dogovor o neobračunavanju zateznih kamata na pristigle rate kredita, zbog kašnjenja pri isplati plata.

Ministar Marjanović je načelno podržao ovaj stav o kojem će izvijestiti Vladu na sljedećoj sjednici, te je najavio da će insistirati da isplata njegove plate bude usaglašena s isplatom plata svih prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo.