BiH
0

Ministar Krajina: Neka poljoprivrednici bacaju jaja, ali šteta je

FENA
Ante Krajina
Ante Krajina
Optužbe poljoprivrednika imaju osnova u tom smislu što mi kasnimo sa isplatom poticaja. Naime, isplata poticaja ne ide željenom dinamikom i nećemo moći isplaćivati poticaje mjesec za mjesec kao što je bilo planirano, kazao je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" federalni ministar finansija Ante Krajina.

"Međutim, sa malo obzira, sa malo tolerancije i strpljenja mislim da poljoprivrednici ne bi trebali imati ozbiljnih zamjerki jer svi će oni dobiti svoja sredstva i kad god ih dobiju, dobro će im doći jer smo mi u ovoj godini za obveze iz prošle godine isplatili 22 miliona KM. Znači, mi smo u ovoj godini isplatili poljoprivrednicima negdje 41,5 milion KM do sada, što je malo ispod onog optimalnog, planiranog. Kažem malo ispod, međutim, nije to nešto strašno, gledano iz ove perspektive, ali gledano iz njihove perspektive, njima je bitno da im se poticaji isplate što prije, jer ko god čeka, zna da nije ugodno čekati", kaže Krajina.

U namjeri da ostvare, kako kažu, svoja prava, poljoprivrednici su zaprijetili gađanjem jajima, mlijekom i ostalim proizvodima, pa se prva na redu našla zgrada Vlade FBiH. Krajina, međutim, kaže da se ne boji.

" Ma ne, jer iza sebe imam iskustva koliko god želite. Između ostalog, i rat je iza mene, a upozoravali su me, kažu, ljudi žele s vama razgovarati, ali čekaju vas sa jajima u rukama, a ja kažem pa šta, nisu bombe. Neka bacaju i jaja, ali šteta je bacati proizvode, pa i jaja, na bilo koga, pa i na mene. S tim akcijama se, po mom mišljenju, ne postiže ništa", rekao je.

Upitan da li je Federacija BiH u velikim finansijskim problemima, kaže da je to pitanje ocjene i kuta gledanja.

"Problema imamo, a i ja poodavno pamtim, ali ne pamtim situaciju kad smo mogli reći mi nemamo problema i mi smo bez brige. Uvijek je to mi imamo problema, mi imamo briga, ali još nismo u poziciji i situaciji da je to nerješivo, da je to zaključeno i da je određena sudbina FBiH. Naravno, dobrim dijelom je i na nama kako ćemo dalje ići. Tu svakako sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda imaju višestruku korist. Gledano kao kreditna sredstva, ona su najpovoljnija sredstva sa ekonomskog aspekta, odnosno uzimajući u obzir visinu kamate. Međutim, ona imaju u sebi i drugu korist jer ona obvezuju na određene reforme, a to je ono što treba nama, a ne MMF-u i zato ona imaju višestruku korist", naveo je Krajina.

Prihodi u FBiH manji su za 90,7 miliona KM u odnosu na prošlu godinu, a ministar kaže da se ovaj manjak odnosi na ukupne prihode u FBiH, koji uključuju sve proračune i sve proračunske fondove.

"To je sigurno upozoravajući podatak, imamo probleme i moramo biti zabrinuti i moramo poduzimati mjere koje će smanjiti te probleme, ako ne do kraja ih eliminirati, bar ih smanjiti. A kako iz ovih problema izaći, odgovor je na jedan domaćinski način čija je formula manje trošiti, a više zarađivati. Nema tu izmišljanja tople vode jer je izmišljena, prema tome, treba raditi, povećavati bazu, osnovicu za proizvodnju, za stvaranje nove vrijednosti, stvarati nova, produktivna radna mjesta", kazao je federalni ministar finansija Ante Krajina.