BiH
4

Ministar Krajina: Među prioritetima su problemi izazvani poplavama

FENA
Ante Krajina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ante Krajina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon vijesti da je Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio produženje stand-by aranžmana Bosni i Hercegovini za 84,55 miliona SDR (oko 95,7 miliona eura), federalni ministar finansija Ante Krajina izjavio je Agenciji Fena da će među prioritetima u utrošku dijela koji pripada Federaciji BiH biti pomoć u otklanjanju problema izazvanih oštećenjem infrastrukture na poplavljenim područjima.

Prioritetni su također pomoć privrednim subjektima da održe zaposlenost nakon što su pretrpjeli štete u katastrofalnoj prirodnoj nesreći, ali i konsolidacija prihoda u budžetu jer je ta nesreća uzrokovala i njihov pad.

Po 49 posto u ovom slučaju pripada entitetima a dva posto Distriktu Brčko BiH.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda je saopćeno da je Izvršni odbor u ponedjeljak dovršio šesto i sedmo razmatranje ekonomskog nastupa Bosne i Hercegovine na osnovu programa podržanog stand-by aranžmanom.

Odobreno je produženje aranžmana da bi se udovoljile urgentne potrebe zemlje za uravnoteženim platnim balansom izazvane teškim poplavama u maju, navedeno je također u saopćenju MMF-a.

Dovršavanje razmatranja i produženja aranžmana omogućava raspodjelu ukupno 169,1 miliona SDR (oko 191,4 miliona eura), čime će ukupni iznos dodijeljenih sredstava u okviru aranžmana iznositi 422,75 miliona SDR (oko 478,5 miliona eura), navedeno je također u saopćenju.

Odbor je također odobrio zahtjev vlasti za modifikacijom kriterija realizacije fiskalnih balansa u periodu od kraja juna do kraja septembra ove godine vlada Federacije BiH i Republike Srpske (RS), kako bi se ublažile posljedice prirodnih katastrofa na finansijska stanja vlada, saopćio je MMF.

Dvadesetčetveromjesečni SBA je odobren 26. septembra 2012. i bio je produžen za devet mjeseci dodjelom 135,28 miliona SDR (oko 153,1 miliona eura) 31. januara 2014. da bi se udovoljile dodatne finansijske potrebe.

Ukupni aranžman dostići će 558,03 miliona SDR (oko 631,6 miliona eura, ili 330 posto od kvote) nakon dva produženja.

"Izvršni odbor izrazio je žaljenje velikim štetama i problemima koje su izazvale nedavne prirodne katastrofe koje su pogodile BiH. Donatorska konferencija planirana za sredinu jula bit će od ključnog značaja u mobiliziranju međunarodne donatorske podrške za obnovu", izjavio je, između ostalog, zamjenik izvršnog direktora MMF-a i aktuelni predsjedajući te institucije David Lipton.