{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fiskalno vijeće usaglasilo Pismo namjere MMF-u

F
29.5.2014. u 19:24
2
17
Fiskalno vijeće usaglasilo Pismo namjere MMF-u
2
Fiskalno vijeće usaglasilo Pismo namjere MMF-u
Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine usaglasilo je na današnoj sjednici u Sarajevu pitanje dodatnog pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je u izjavi novinarima po završetku sastanka izrazio djelimično razočarenje jer nije prihvaćena inicijativa da se sutra održi hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Sačekat ćemo petak, nadam se da će sljedeći petak, 6. juna, biti usvojen i zakon o usklađivanju akciza i preostalih zakona, ali kada je u pitanju aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) uslov je zakon o akcizama. Njegovim usvajanjem završavamo šesti i sedmi pregled i idu zajedno ove dvije tranše, a danas smo dogovorili da u saradnji sa MMF-om pokušamo aktivirati i institut ''brzog plaćanja'' tako da bi dobili još dodatna sredstva koja bi se dijelila prema dogovoru između dva entiteta i Brčko distrikta na nekoj participaciji pošto je u oba entiteta i Distriktu nanesena ogromna šteta, da to ne bude na onom osnovu kako je stand-by aranžman, nego da dva entiteta učestvuju ravnopravno i da se dogovore koji će procent biti određen Brčko distriktu", kazao je Nikšić.

Pojasnio je da bi na tranšu od 200 miliona KM trebalo doći još 200 miliona KM.

Kada je u pitanju očekivanje prihoda od poreza Nikšić je kazao da se već osjeti manji prihod PDV-a, zbog smanjenih privrednih aktivnosti i velikog broja objekata koji ne rade zbog šteta, a koji su bili u sistemu PDV-a.

"U ovom trenutku manjak PDV-a moramo nadomještati pojačavanjem privredne aktivnosti tamo gdje nije ugroženo i da učinimo sve što možemo da saniramo privredne subjekte koji ne ostvaruju svoje privredne aktivnosti", rekao je Nikšić.

Federalni ministar finansija Ante Krajina sastanak je ocijenio veoma konstruktivnim, a istaknuo je i izražen dobronamjeran i konstruktivan stav MMF-a.

Kazao je da su neriješeni ostali još samo postotci raspodjele, a da su za to zadužene vlade entiteta.

"Ovo je sada prvi put MMF-u da su pretpostavili da će se moći koristiti ova sredstva iz 'brzog plaćanja'. Prema tome uslovi ne bi trebali biti nepovoljniji u odnosu na postojeći stand-by aranžman, a nemamo precizne uslove i to u MMF-u još razmatraju", kazao je Krajina vezano za uslove po kojima BiH dobiva novac.

"Znam da će vam zvučati nevjerovatno, ali nema niti jednog problema", kazala je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović odgovarajući na upit novinara ima li nešto da je stvaralo problem tokom sjednice.

Po njenim riječima, fokus je na dvije stvari. Jedna je realizacija već postojećeg aranžmana, u smislu "da smo sposobni, odnosno da želimo da povučemo sredstva koja nam već pripadaju", a druga stvar je dopunski iznos sredstava od MMF-a.

"I tu se nude dva modela, da se ide na klasično proširenje već postojećeg aranžmana ili da se ide na pristup instrumentu 'brzog finansiranja', iz razloga jer smo imali poplave što zahtijeva dodatna sredstva, više novca, da se saniraju određene stvari, ali i što će se poplave odraziti na prihode", rekla je Cvijanović.

Vezano za dogovor oko raspodjele sredstava kazala je da ne očekuje nikakve probleme.

Sjednicom Fiskalnog vijeća BiH predsjedavao je predsjedatelj Fiskalnog vijeća BiH i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Sjednici je prisustvovalo izaslanstvo MMF-a predvođeno šefom Misije za BiH Ronom van Rodenom.

Šef Misije MMF-a je izrazio suosjećanje sa žrtvama nesreće u BiH. Izrazio je i spremnost MMF-a da kroz različite modalitete finansiranja pruži podršku BiH u ovim teškim trenucima. Dodao je da je prirodna katastrofa imala ogroman uticaj na ljudske živote, privredu u cjelini i državne finansije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: