BiH
0

Atoyan: Oporavak BiH zavisi od brzine dolaska međunarodne pomoći

NAP
Ruben Atoyan
Ruben Atoyan
Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će se tempo ekonomskog oporavka u BiH usporiti u znatnoj mjeri ove godine, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Ruben Atoyan, rezidentni predstavnik ove finansijske institucije.

Istovremeno, spremni su povećati iznos novca koji bi mogao biti na raspolaganju sa 90 miliona, na 180 miliona KM, a nakon što to odobri Izvršni odbor MMF-a.

"Jasno je da su poplave i veliki broj klizista uzrokovale ogromnu štetu. A, nivo usporavanja oporavka će ovisiti od brzine kojom se bude mobilizirala međunarodna podrška za obnovu", izjavio je Atoyan.

Nakon što su vlasti uvele akcize na rezani duhan, otvorila se mogućnost isplate dvije tranše kredita za BiH, no još uvijek nije zakazan datum održavanja sjednice Izvršnog odbora. Nezvanično, očekuje se da će to biti do kraja ovog mjeseca, no Atoyan to nije mogao potvrditi.

Inače, MMF je ranije iznio stav da je spreman pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju posljedica ove nesreće.

"Vladine finansije će biti izložene značajnom padu prihoda te potrebama za dodatnim finansiranjem. Da bismo pomogli u kontinuiranom osiguravanju funkcioniranja vlada, misija MMF-a je postigla dogovor sa predstavnicima vlasti o nizu mjera koje se fokusiraju na poboljšanje naplate poreza i očuvanje integriteta finansijskog sistema koje će, ukoliko se provedu, osigurati da Izvršni odbor MMF-a razmotri kombinirano šesti i sedmi pregled u sklopu stand by aranžmana", kažu iz MMF-a.