Strategija razvoja
8

Ministar Kazazović: Srednje obrazovanje u KS će biti usklađeno s potrebama tržišta rada

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Nacrt strategije razvoja obrazovanja i nauke KS za period 2018-2022. godina. Osnovni cilj ovog dokumenta je unaprijediti sistema obrazovanja na svim nivoima i dobiti kadar koji je neophodan tržištu rada.

Kako je rekao ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović, opredjeljenje Vlade i Skupštine KS za donošenje strateških dokumenata datira iz 2016. godine kada je formirana centralna komisija, a zbog sugestija poslanika Skupštine KS o neophodnosti donošenja tih dokumenata za sve nivoe obrazovanja.

"Do sada smo imali samo okvirne dokumente na nivou BiH, ali u KS nismo imali. Formirani su radni timovi za sve nivoe obrazovanja koji su radili godinu dana i dobili smo sublimirane dokumente koje smo ponudili Vladi na usvajanje. Skupština ga je vratila na još jednu reviziju i napravljene su korekcije, ali ciljevi su ostali isti. Dokument se na javnoj raspravi može značajno unaprijediti", rekao je Kazazović.

Istakao je da je najviše mjera za srednjoškolsko obrazovanje među kojima je unaprijediti infrastrukturne i materijalno-tehničke pretpostavke za kvalitetniji rad, te usaglasiti srednju školu s tržištem rada.

"Mi trenutno radimo na zakonu o dualnom obrazovanju. Među mjerama je i proces kulikularne reforme koja se već realizuje u osnovnom obrazovanju. Neophodno je podići kvalitet inicijalnog obrazovanja nastavnika i počeli smo izdvajati značajna sredstva za edukaciju nastavnog kadra. U budućnosti treba izdvajati još veća sredstva jer se nove tehnologije mijenjaju na dnevnoj bazi. Ciljevi se trebaju implementirati u naredne četiri godine", kazao je Kazazović.

Istakao je kako je presjekom stanja utvrđeno da je došlo do značajnog smanjena broja učenika, ali za sada nema problema kod upisa učenika u prvi razred.

"Imamo pozitivan trend za razliku od drugih kantona, ali to je prouzrokovano vjerovatno preseljenjem ljudi iz drugih kantona u KS, a ne povećanjem nataliteta. Nadležni trebaju da predlože konkretne mjere koje bi stimulisale povećanje broja stanovnika u KS kroz rađanje nove djece", kazao je ministar.

S dnevnog reda sjednica Vlade KS danas je povučen Elaborat o racionalizaciji mreže srednjih škola kao javnih ustanova u KS zbog terminologije koja se, kako kaže Kazazović, pogrešno tumači. Riječ racionalizacija bit će zamijenjena s terminom optimalizacija.

"Racionalizacija se uglavnom tumači kao da mi štedimo, ali nije to u pitanju već želimo napraviti iste uvjete za sve učenike, nastavnike i uposlenike u srednjim školama kao što to radimo u osnovnom obrazovanju. Samo ćemo promijeniti naziv elaborata i zaključak s ovim terminom", kazao je Kazazović.

Naglasio je kako elaborat podrazumijeva rješenje problema škola koje se nalaze pod jednim objektom kao što su Dobrinjska i Peta gimnazija, Mašinska i Metalska, te Vladimir Nazor u kojem rade osnovna i srednja škola.

"Doći će do njihove fuzije, ali to se neće desiti u ovoj, već u narednoj školskoj godini", kazao je ministar.