Kad vlast analizira
111

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija uvjeravao novinare da građanima nikad nije bilo bolje

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prema pregledu makroekonomskih pokazatelja u Republici Srpskoj, za prva četiri mjeseca ove godine evidentan je rast većine parametara, sudeći prema tvrdnjama ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije.

Prema tim parametrima, u RS-u je primjetan pozitivan rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u iznosu od 2,9 posto, iako su poplave iz 2014. godine nanijele štetu u iznosu od najmanje dva budžeta, kako je to procijenio ministar finansija.

Kratkoročni rast BDP-a je između 3,5 i 4 posto, a dugoročni čak 5 posto, također je konstatovao ministar finansija.

"To je za posljedicu imalo smanjenje broja nezaposlenih, tako da smo u 2016. godini imali 253.000 zaposlenih, što je za 3 posto više nego u 2015. godini, a broj nezaposlenih u 2016. godini je bio 131.659, što je također evidentno smanjenje u odnosu na prethodnu godinu", elaborirao je Tegeltija.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Rast industrijske proizvodnje u RS-u iznosi 2,8 posto, a rast izvoza čak 9,1 posto.

Prema njegovoj računici, prosječna plata je bila 836 maraka, a penzija 340 maraka, s tim što će od oktobra ove godine penzije u RS-u biti povećane za blizu 3 posto.

Upravo zbog svih tih pozitivnih parametara, analitičari koje je Vlada RS-a angažovala ocijenili su da je inicijativa opozicije za smjenu Vlade RS neozbiljna i neodgovorna.

"Ta inicijativa je samo po obimu velika, na 200 stranica, ali to samo znači da će je malo ko pročitati, pogotovo zbog toga što je puna netačnih podataka. Jednu trećinu tog dokumenta čine izvještaji koji su javno dostupni na veb stranicama većine vladinih institucija", naveo je Tegeltija.

Po okončanju konferencije za mdije upitali smo ministra finansija da li ima egzaktne podatke o tome za koliko je u prva četiri mjeseca ove godine produžen životni vijek građana RS-a, budući da je to u proteklom periodu bio jedan od parametara na koji se pozivala predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

Ministar finansija nije imao odgovor.