BiH
5

Ministar Džindić: Sumnjam da će nam Rusi platiti klirinški dug, očekujem smjenu direktora BH Gasa

Piše: S. H.
Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH
Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH
Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Nermin Džindić u razgovoru za Klix.ba ističe kako bez obzira na ponudu Rusije da klirinški dug isplati u kešu teško je očekivati da će se to dogoditi. Pored toga najavio je i promjene u kompaniji BH Gas, odnosno smjenu izvršnog i generalnog direktora te kompanije.

"Iskreno sumnjam da će nam Rusi platiti u kešu klirinški dug. Smatram da je to samo jedna kampanja, odnosno politička odluka. Mi moramo pratiti njihove zahtjeve i iskazati spremnost da ćemo prihvatiti tu ponudu. Ipak, iako smo dali saglasnost na prijedlog da dobijemo novac u kešu, sumnjam da će doći do toga", kazao je Džindić.

S obzirom da je postojala opcija da se klirinški dug koji Rusija ima prema BiH, a koji iznosi oko 120 miliona KM kompenzira za tzv. ratni dug naše zemlje prema Rusiji, do toga po svemu sudeći neće doći.

Postoji sporazum iz 2005. godine između Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH gdje su se obje strane obavezale koliko će ko platiti novca za ratni dug koji BiH ima prema Rusiji.

"Ja se vodim logikom da tadašnji dogovor i danas važi i da ono što pripada FBiH treba da razmatramo na koji način da vratimo, a to je puno manje od 100 miliona KM. Način na koji bi mi mogli vratiti taj dug je da buduće poteze koje ćemo činiti sa kompanijama BH Gas, Sarajevogas i Toplane Sarajevo zajednički napravimo sa Vladom KS i subvencijama koje oni daju, jedan budžet u koji ćemo zajednički uplaćivati sredstva, kojima ćemo u narednim godinama vratiti svoj dug, čime sebe stavljamo u bolju poziciju da dobijemo bolju cijenu plina", objašnjava Džindić.

Ministar Džindić naglašava i pozitivne promjene u radu novog Nadzornog odbora kompanije BH Gas, s ciljem ušteda i smanjenja cijene plina za krajnje korisnike.

"Nadzorni odbor u kompaniji BH Gas je smijenjen, i imenovan je novi koji donosi razumne odluke s ciljem ušteda. S druge strane moja ideja je da se u nekom narednom periodu izvršni direktor i generalni direktor te kompanije smijene", zaključuje u razgovoru za Klix.ba ministar Džindić.