BiH
28

Ministar Crnadak u zvaničnoj posjeti Republici Kubi

FENA
Igor Crnadak (Foto: Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se jučer tokom dvodnevne zvanične posjete Republici Kubi sastao s ministrom vanjskih poslova Kube Brunom Eduardo Rodriguez Parrillom, ministrom vanjske trgovine i investicija Rodrigo Malmierca Diazom, prvim zamjenikom ministra zdravlja Joze Angel Portal Mirandom i predsjednikom Nacionalne skupštine Republike Kube Esteban Lazo Hernandezom.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, u fokusu razgovora ministra Crnatka s kubanskim ministrom vanjskih poslova Parrillom bio je razvoj i unapređenje odnosa između dvije zemlje na bilateralnom i multilateralnom planu, te ugovorno reguliranje odnosa.

Ministar Crnadak je istaknuo da između dvije države nema otvorenih pitanja, da je Kuba uvijek imala pozitivan stav u međunarodnoj zajednici u vezi sa situacijom u BiH, te da suradnju između dvije države treba unaprijediti prije svega u oblasti trgovinske razmjene.

Kako je tom prilikom naglašeno, treba iskoristiti priliku nove kubanske politike i otvaranja prema svijetu u političkom, ali i ekonomskom pogledu kako bi Bosna i Hercegovina našla svoje mjesto u tim procesima.

Ministar Crnadak istaknuo je da je interes BiH da se uz održanje dobrih političkih odnosa da poticaj za unapređenje trgovinske razmjene, unapređenje viznog režima i suradnje u oblasti kulture, zdravstva i turizma. Naglasio je da BiH želi s Kubom uspostaviti jaču suradnju u oblasti medicine, biotehnologije i suradnje farmaceutskih kompanija, s obzirom na činjenicu da je sektor primarne i sekundarne zdravstvene zaštite na Kubi jedan od najnaprednijih na svijetu, te da Kuba na planu zdravstvene zaštite surađuje sa više od 100 zemalja.

Imajući u vidu turističke potencijale dvije zemlje, ministar Crnadak je ukazao je i na mogućnost razvoja suradnje u oblasti turizma.

Na sastanku je dogovoreno da se pokrenu inicijative koje bi u skorijoj budućnosti dovele do ublažavanja viznog režima između dvije zemlje, te potpisivanja Sporazuma o suradnji dva ministarstva vanjskih poslova, do čega bi moglo doći već tokom zasjedanja ovogodišnje Generalne skupštine UN-a.

Kubanska strana je izrazila interes za daljim razvojem političkih i ekonomskih odnosa, suradnje u međunarodnim organizacijama, u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, visokih tehnologija, medicinskih usluga i turizma.

Crnadak je tokom sastanka uputio poziv kubanskom kolegi da u narednom periodu posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Tokom sastanka s ministrom vanjske trgovine i investicija Rodrigo Malmierca Diazom, razmotrene su mogućnosti za unapređenje privredne suradnje između BiH i Republike Kube, naročito u oblasti turizma, poljoprivrede i farmaceutske industrije.

Dogovorene su i dalje aktivnosti koje bi u narednom periodu mogle dovesti do konkretizacije predlaganih inicijativa, te najavljeni skori ekspertski razgovori između predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva vanjske trgovine i investicija Republike Kube.

Ministar Diaz pozvao je predstavnike BiH da učestvuju na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu privrede u Havani.

U razgovoru s prvim zamjenikom ministra zdravlja Joze Angel Portal Mirandom, ministar Crnadak je ukazao na pažnju koja je u većem dijelu svijeta pridata kubanskim dostignućima u oblasti medicine, a koja nije izostala kako u BiH, tako i u cijelom regionu. Razmotrene su mogućnosti za intenziviranjem suradnje između dvije zemlje u oblasti zdravstva i korištenjem pozitivnih iskustava u suzbijanju nekih oblika teških oboljenja.

Sastanak s predsjednikom Nacionalne skupštine Republike Kube Esteban Lazo Hernandezom bio je prilika da se razgovara o mogućnostima za uspostavljanje sadržajne parlamentarne suradnje između BiH i Republike Kube, te osigura podrška najvišeg zakonodavnog tijela Republike Kube nastojanjima za uspostavljanje konstruktivne suradnje između predstavnika izvršne vlasti BiH i Republike Kube.

Ministar Crnadak će danas, drugog dana zvanične posjete Republici Kubi, imati odvojene sastanke sa zamjenikom predsjednika Savjeta ministara Republike Kube Rikardo Kabrisas Ruizom, zatim čelnikom departmana za međunarodne odnose Centralnog komiteta komunističke partije Kube Hose Ramon Balaguer Kabrera, te zamjenikom ministra turizma Majrom Alvarez Garsia, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.