BiH
0

Crnadak razgovarao sa ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije o evropskim integracijama BiH

Klix.ba
Foto: MVP
Foto: MVP
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je u radu prvog Foruma Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), koji se u organizaciji Europske komisije i Vlade Republike Hrvatske održava u Dubrovniku 12. i 13. maja 2016. godine.

Ministar Crnadak je jučer tokom trajanja Foruma, imao odvojene susrete sa ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Mirom Kovačem i ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavecom.

Tokom sastanka sa ministrom Kovačem konstatirani su dobri bilateralni odnosi između BiH i Hrvatske i oba ministra su iskazala želju za daljnjim unapređenjem odnosa. Ministri su razgovarali o Ugovoru o europskom partnerstvu između BiH i Hrvatske koji je u završnoj fazi, te je dogovoreno da će biti potpisan tokom uzvratnog posjeta ministra Crnatka Zagrebu.

Ministri su razgovarali o procesu europskih integracija BiH i provođenju Reformske agende, sa posebnim osvrtom na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno na činjenicu da će se proces prilagođavanja uskoro završiti.

Ministri Crnadak i Kovač su razgovarali o zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH koja će se održati do kraja godine i bit će još jedna potvrda spremnosti za unapređenje odnosa dvije zemlje. Ministri su zaključili da je potrebno da bude ne samo formalnog karaktera, nego da rezultira konkretnim pomacima kada su u pitanju određeni zajednički projekti i pojedina otvorena pitanja, poput: izgradnje Pelješkog mosta, mostova u Gradišci i Svilaju, pitanje nuklearnog odlagališta Trgovska gora, kao i pitanje graničnih prelaza Novi Grad i Maljevac.

Foto: MVP
Foto: MVP

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima u okviru Centralnoeuropske inicijative kojom ove godine predsjedava BiH, a ministar Kovač je potvrdio svoj dolazak na ministarski sastanak CEI 16. lipnja 2016. godine u Banjaluci.

Ministar Crnadak je na sastanku sa ministrom Erjavecom iskazao uvjerenje da će se dosadašnja dobrosusjedska i uspješna bilateralna suradnja između Slovenije i BiH, u svim aspektima, nastaviti i dalje izgrađivati i jačati.

Razgovarano je o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u pitanju povrata stare devizne štednje Ljubljanske banke, pri čemu je ministar Crnadak naglasio da je rješavanje ovog pitanja od posebnog interesa za Bosnu i Hercegovinu jer se odnosi na stotine hiljada njenih građana.