Aktivisti zabrinuti
143

Mini hidrocentrale prijete i prirodnom biseru kanjonu i rijeci Volujak kod Prozor-Rame

E. M.
Rijeka Volujak (Foto: E. M./Klix.ba)
Rijeka Volujak (Foto: E. M./Klix.ba)
Još jedan netaknuti biser prirode ugrožen je planiranom gradnjom više mini hidrocentrala i to na rijeci Volujak kod Prozor-Rame koja sa svojim pritokama predstavlja najljepši dio ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Rijeka Volujak sa svojim pritokama Blazinkom, Rikom i Sovčicom, i svojim kanjonom, prirodni je netaknuti biser koji nudi velike turističke potencijale. Uz rijeku i kanjon, čuvajući ga već godinama, žive mještani Šćipa, Kuta, Banjalučice, Donje Vasti, šireg područja Uzdola, Homatlija, Došćice i Gračanice.

U velikoj mjeri život je bio vezan u rijeku. Čak i bivša država nije narušavala taj odnos ljudi i prirode, a na pomenutom području se nalazi i nekoliko važnih kulturnih spomenika.

Samo neki od njih su džamija u Šćipama, ostaci stare džamije niže od sela Kute, ostaci rimskog mosta na ušću Blazinke i Rike u Volujak, grob fra Mladena Anića u groblju Banjalučica, ostaci starog hana u istoimenom selu.

Predsjednik Ekoudruge "Volujak - Dobro polje" Željko Marić u razgovoru za Klix.ba je kazao kako je bez saglasnosti mještana koji pripadaju Mjesnoj zajednici Šćipe i Uzdol Općina Prozor planirala više mini hidrocentrala na spomenutim rijekama, a mještani MZ Šćipa uspješno su se usprotivili izgradnji dvije minicentrale u gornjem toku rijeke.

Kanjon rijeke Volujak (Foto: E. M./Klix.ba)
Kanjon rijeke Volujak (Foto: E. M./Klix.ba)

"Čudnim procedurama i vrlo nepovoljnim ugovorom 2012. godine općina Prozor Rama je prodala koncesiju MHE Volujak, a zatim je ona više puta preprodavana. Koncesijski ugovor je vrlo nepovoljan za općinu. Investitor je naručio Studiju o utjecaju na okoliš, koja je urađena površno, s mnogo netačnih činjenica te nekim namjerno ispuštenim, kada je riječ o utjecaju na mještane, na arheološko-kulturna dobra i na floru i faunu. Čak je izvoditelj studije napisao izričito da nisu vršena mjerenja, a samim tim se manipuliralo ekološki prihvatljivim protokom", kazao je Marić.

Dodao je da je izgradnja MHE Volujak suluda ideja, bezumlje koje će rezultirati prirodnom i ekološkom katastrofom za floru i faunu, zbog čega će rijeka potpuno nestati te da bi se izgradnjom MHE Volujak samo dva posto potencijala rijeke koristilo, dok bi 98 posto bilo trajno uništeno.

Marić smatra i da je javna rasprava koju je organizovalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma s Općinom Prozor-Rama organizovana protivno Pravilniku tog ministarstva.

"Mjesne zajednice i ekološka udruženja nisu dobili službeni poziv da učestvuju. Nepravilnosti se očituju i u mjestu javne rasprave koja se mora održati u najbližem mjestu gdje se projekt izvodi. Mještani mjesne zajednice Uzdol i Šćipe su protiv devastacije rijeke i kanjona, za njih to nije javni interes", kaže Marić.

On tvrdi da su investitori na protuzakonit način donijeli potpise nekoliko mještana koji ne pripadaju MZ Šćipe i Uzdol te da su investitori išli od kuće do kuće u naselju Gračanica i kupovali potpise.

Kanjon rijeke Volujak (Foto: E. M./Klix.ba)
Kanjon rijeke Volujak (Foto: E. M./Klix.ba)

"Ne postoji ni saglasnost MZ Lug, a njoj pripada naselje Gračanica. Takvim protuzakonitim aktima je obmanuto i Ministarstvo okoliša i turizma koje je 9. septembra izdalo rješenje o okolišnoj dozvoli", pojašnjava Marić.

Ekoudruga kao nevladina orgnaizacija angažovala je i advokata te će pokušati u sudskom sporu, u predviđenom vremenu, osporiti izdato rješenje te ukazati na nezakonitost kod ugovora o koncesiji, propuste u prodaji i rokovima vezanim za koncesije te ukazati na namjerne propuste u vezi s javnom raspravom i zloupotrebom potpisa mještana.

"Izvijestili smo nadležno ministarstvo, sve važnije institucije različitih nivoa. Drago nam je što je našu inicijativu podržala i Koalicija za spas rijeka u BiH", zaključio je Marić.

Načelnik Općine Prozor-Rama Jozo Ivančević u ranijim izjavama za medije je kazao kako su učestvovali na javnoj raspravi te da su poslali očitovanje u kojem su tražili preciznije utvrđivanje sadašnjeg stanja po pitanju bioraznolikosti i kulturno-historijske baštine.

"Aktivnosti nevladinog sektora i lokalnog stanovništva su dobrodošle, a općina će poštovati sve stavove u mjeri u kojoj je nadležna za pojedini projekt", kazao je Ivančević.