Služena sveta misa
0

Trideset godina od zločina nad Hrvatima Uzdola kod Prozora: Porodice i dalje traže pravdu

FENA
(Foto: FENA)
U Memorijalnom centru u Uzdolu, u općini Prozor-Rama, obilježena je 30. godišnjica stradanja 29 civila hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, koje su 14. septembra 1993. godine u njihovim domovima ubili pripadnici Armije BiH.

Program je započeo polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja, razmatranjem o križu te čitanjem imena ubijenih. Vijence su položili članovi obitelji ubijenih, kao i brojna izaslanstva, a zatim je služena sveta misa.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara pozvala je ovim povodom pravosudne institucije da se ozbiljno pozabave ovim zločinom.

"Na današnji dan dogodio se još jedan strašan zločin nad hrvatskim narodom u ovoj našoj neretvanskoj dolini i najmanje što možemo je doći i pokloniti se nevino ubijenim žrtvama u Uzdolu; prije par dana smo to učinili i u Grabovici; sjećati se i ne zaboraviti što se dogodilo u prošlom ratu i očekivati da institucije kazne počinitelje svih ovih zločina", rekla je Bradara.

Ona ističe kako svi koji su počinili zločine trebaju biti privedeni pred lice pravde.

"To je ono za što se zalažemo, da pravda i država u BiH u svakom pogledu funkcionira i vjerujem da će svi oni koji su naredili počinjenje ovih zločina i kaznenih djela biti privedeni pravdi", dodala je.

Današnjem događaju u Uzdolu nazočio je izaslanik predsjednika Vlade Hrvatske Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske.

"Ne smijemo zaboraviti da su Hrvati ovdje od ranog srednjeg vijeka, da je ovo njihova domovina, mjesto njihove historije i to je neko pokušao izbrisati tih nesretnih devedesetih godina. Hrvatska je potpisnica Dejtonskog sporazuma i kao takva garantira, ne samo postojanje BiH, već i postojanje Hrvata na ovim prostorima. Ova vlada na čelu s premijerom Plenkovićem i Ministarstvo hrvatskih branitelja na čelu s Tomom Medvedom stoje čvrsto iza toga", poručio je Janović.

On je istaknuo kako se moramo okrenuti budućnosti, ali, po njegovim riječima, pri tome je jako bitno ne dopustiti iskrivljavanje historijske istine.

"U ovakvim zločinima nikada nema pravde u pravom smislu riječi i oni koji su procesuirani za ovaj zločin dobili su male kazne i te presude su došle kasno. Bitno je da se zna što se događalo i da se ne prekraja historija, bitno je i da se krene dalje, u napredak, kako Hrvatske, tako i BiH", kazao je Janović.

Zločin u Uzdolu dogodio se u jutro 14. septembra 1993. kada su pripadnici Armije BiH upali u to ramsko selo. Tom prilikom ubijeno je 29 civila i 12 pripadnika HVO-a, od kojih su neki smaknuti hicem u potiljak, dok je dio stradalih izboden noževima.

Za zločin u Uzdolu na osam godina zatvora 2021. godine pravomoćno je osuđen jedan od nižih zapovjednika Armije BiH Enver Buza.

Porodice ubijenih smatraju kako tom presudom pravda nije zadovoljena jer nitko od nalogodavaca nije kažnjen.