Susret s Vučićem
33

Milorad Dodik se oglasio: Šta je dogovoreno danas u Predsjedništvu BiH

D. Be.
Sastanak u glavnom gradu Srbije
Sastanak u glavnom gradu Srbije
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se odmah nakon posebne sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj je jednoglasno imenovan Zoran Tegeltija za mandatara Vijeće ministara BiH, uputio za Beograd.
Lider SNSD-a nakon današnjeg velikog dogovora o slanju dokumenta u sjedište NATO-a pod nazivom "Program reformi BiH" nije davao izjave za medije, već je požurio na dogovoreni susret sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U međuvremenu stigla je Dodikova izjava o današnjem dogovoru i dokumentu u vezi kojeg je postignut kompromis.

"Otvoreno se u tom dokumentu kaže da je taj dokument set reformi i da one nepreudiciraju članstvo, i svaku vrstu i kretanje prema članstvu u NATO potrebna je nova odluka Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine i da će se odluke donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti. Ja razumijem ove iz SDS-a i PDP-a, mislim da bi trebalo malo da prestanu da se ljute, vidim da su bjesni. Razumijem i to zato što su oni dugo sjedili neopravdano na mjestima u organima vlasti BiH i ovim se ruši privilegija i pokušaji da se uradi mnogo štošta što nije u skladu sa stavovima Narodne skupštine Republike Srpske", istakao je Milorad Dodik.

Na sastanku u glavnom gradu Srbije Vučić je Dodiku čestitao na postignutom kompromisnom rješenju sa partnerima u BiH.

"Čestitam predsjedniku Dodiku na kompromisu koji je postigao s partnerima u BiH. Odličan sastanak u Beogradu", objavio je Vučić na instagram profilu.

Nakon što je u javnosti objavljena informacija da su Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik postigli kompromis o imenovanju Tegeltije, ali uz slanje dokumenta u NATO, krenule su brojne reakcije.

Opozicione stranke iz RS-a osudile su lidera SNSD-a za izdaju naroda i kršenje vojne neutralnosti jer smatraju da Program reformi BiH predstavlja novi korak na putu za članstvo u NATO savezu, dok Bh. blok od aktera sastanka traži detaljnije objašnjenje.