{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Milorad Dodik: Referendum za sada nije neophodan

S
13.5.2011. u 12:15
0
210
Milorad Dodik: Referendum za sada nije neophodan
0
"Referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, za sada nije neophodan" izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis

"Zaključci Narodne skupštine RS predstavljaju politički stav parlamenta RS, ali u svjetlu dogovora o strukturalnom dijalogu biće ponovo sagledani", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

Dodik je rekao da će na osnovu ove ponude EU, zatražiti od Narodne skupštine RS da predloži odluku koja će adekvatno oslikati novonastalu situaciju, zaključujući da je uvjeren da bi zato mogao dobiti podršku parlamenta RS.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis

Dodik je naglasio da RS i njene institucije mogu biti sigurne da je na najvišem nivou EU spremna da se angažuje i da otvori strukturalni dijalog o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.

On je podsjetio da je RS iskazala zabrinutost na očitim problemima u pravosuđu naročito Sudu i Tužilaštvu BiH, koji se odnose na neprocesuiranje krupnih slučajeva ratnih zločina nad civilnim srpskim stanovništvom, retroaktivnu primjenu zakona, dvostepenost u sudu i odnos nivoa u pravosuđu, dodajući da je to na radost RS pimjećeno od strane EU.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis

"Ovo smatramo važnim korakom nakon mnogo godina stalnog upozoravanja na ova pitanja. Razumijemo da je ovo početak dijaloga o pravosuđu, gdje će se razmatrati nedostaci u radu pravosudnih institucija na nivou BiH", istakao je Dodik, zaključujuči da zajedno treba težiti uspostavljanju evropske prakse i standarda u skladu sa evropskom perspektivom.

U Banjoj Luci je danas održan sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton i izvršnog direktora za zapadni Balkan u Službi za spoljne poslove EU Miroslava Lajčaka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, ministar za ekonomske odnose i regiolanu saradnju RS Željka Cvijanović, predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz, predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis

Ashtone i Lajčak, koji su sinoć doputovali u Sarajevo, sastaće se danas oko podne sa članovima Predsjedništva BiH, te predsjednicima SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i SDA Sulejmanom Tihićem.

Sastanak sa Lagumdžijom i Tihićem trebalo bi da bude održan u 12.00 sati, sa članovima Predsjedništva BiH u 12.45 sati, dok bi izjave za novinare trebalo da budu u 13.30 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: