Ogolio puk, oblači vojsku
43

Milorad Dodik o uniformama: Ja sam nadređen Ministarstvu odbrane, nisu oni meni

Klix.ba
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da Treći pješadijski puk ima pravo na takozvanu pukovsku uniformu i da mu za to ne treba saglasnost Ministarstva odbrane BiH budući da je on njima nadređen.

"Meni su objasnili da postoje pravila koja govore da Treći pješadijski puk može imati pukovsku uniformu. Šta će meni saglasnost Ministarstva odbrane? Ja sam njima nadređen, a ne oni meni. Imaju pravo na tzv. pukovske uniforme. Svečana plava uniforma će biti", kazao je Dodik.

Naveo je kako niko nije spominjao rat, već da je riječ je o 12. maju i svečanosti obilježavanja Dana Vojske RS-a.

"Mislite da uniforma nije tradicija? Bit će postrojeno i bit će urađeno na najbolji mogući način. Kad su počeli da nam brane obilježavanje 9. januara, mi smo počeli svake godine izlaziti. Ako nam ne uspije, obući ćemo dio naše policije i obilježiti 12. maj. Ako je Dan Vojske, onda je i dan sjećanja na Vojsku RS-a", rekao je Dodik.

Dodao je kako mu se sviđa ideja da ih postroji na stadionu Borca i dovede pet hiljada ljudi.

"Naše pravo je da poštujemo okolnosti u kojima se nalazimo. Napravili su ogromnu galamu zbog naoružavanja policije. Sada galame na priču o formiranju rezervnog sastava koji ima za cilj da smanji troškove. To bi bili policajci koji bi bili angažovani po potrebi. To je racionalna odluka. Zašto bi samo nama to bilo zabranjeno", kazao je Dodik.

Poručio je kako visoki predstavnik Velentin Inzko može mačku o rep okačiti svoje bonske ovlasti.

"Provociram ga da to uradi. Bonske ovlasti može koristiti na bazi konsenzusa članica PIC-a. I to je upitno. Inzko ima 24 hiljade eura platu, plus plaćenu rezidenciju, odvojeni život. Naravno da se on bori za to. Uveden je Aneksom 10. Bilo je i onih koji su rekli da to nije prihvatljivo", istakao je Dodik.

Naveo je kako u BiH treba formirati Vijeće ministara i da se dobije mišljenje EU kako bi mogli aplicirati na projekte EU.

"To nama treba", zaključio je Milorad Dodik.