Interesne zone u BiH
24

Milivojević: Vučić je u pravu, miješanje u bh. izbore je postalo kao reći dobar dan

D. Be.
Foto:Goran Srdanov/NIN
Foto:Goran Srdanov/NIN
Cvijetin Milivojević, politički analitičar iz Srbije, za Klix.ba je, komentarišući izjavu Aleksandra Vučića da se zapadne sile miješaju u bh. izbore, kazao da je to tačno, jer se svi, od regiona do zapadnih i istočnih sila, od Dejtona miješaju u izbore.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će poslije oktobarskih izbora u BiH iznijeti frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj.

Politički analitičar, kolumnista i dobitnik brojnih novinarskih nagrada u Srbiji Cvijetin Milivojević je kazao da se vrlo rijetko slaže sa stavovima srbijanskog predsjednika, ali da je ovaj put u pravu, iako postoji jedan dodatak.

"Ovo nije prvi, ali ni posljednji put, da se, kada je riječ o izborima u BiH, miješaju svi, iz regiona, ali i moćnog Zapada i Istoka. Od Dejtona nismo imali nijedne apsolutno regularne uslove u kojima bismo mogli reći da su građani BiH, odnosno tri naroda, sami odlučili ko će ih predvoditi u sljedeće četiri godine. To je nešto što je postalo kao reći dobar dan. Ono što bi bilo neprimjereno za neku demokratsku zemlju, pa bi takva vrsta miješanja u izborni proces bila osuđena i koju bi faktički onemogućile te zemlje, to je problem BiH kao zemlje s manjkom suverentiteta i autoriteta", smatra Milivojević.

Kada govori o miješanju Beograda, naš sagovornik smatra i da je sama Vučićeva izjava neka vrsta miješanja.

"Kao što je tačno i da je Dodik na prošlim izborima za Skupštinu Grada Beograda, koji su veoma važni, otvoreno lobirao za Vučićevu stranku i glasao s obzirom na to da ima dvojno državljanstvo. Čedomir Jovanović, lider LDP-a, je nedavno otvoreno podržao Željka Komšića, što je prosto neukusno", kazao je Milivojević.

Tri ambasade rade protiv Dodika, ali ne zato što vole SZP

On podsjeća da je Aleksandar Vučić u vezi s bh. izborima prije četiri godine igrao čudnu igru.

"Njegova podrška i logistika mogla se tumačiti i kao podrška Dodiku, ali istovremeno i SDS-u na drugoj strani. I jedni i drugi su živjeli u uvjerenju da Vučić upravo njih podržava. Vučić je sada u pravu, jer imamo najmanje tri ambasadora u BiH iz zapadnih zemalja koji otvoreno rade protiv Dodika i njegove vladajuće koalicije u RS-u. Ali to ne znači da to rade iz ljubavi prema Savezu za pobjedu. Oni rade isključivo protiv Dodika", govori Milivojević.

Srbijanski politički analitičar kaže da su činjenice kako Rusija direktno podržava Dodikovu koaliciju, kao što Turska bez daljnjeg podržava Izetbegovića, odnosno SDA.

"To je svima jasno i to niko ne spori. Pitanje je zašto se poslije 23 godine od Dejtona ta miješanja ne svedu na razumnu mjeru. Više se niko i ne krije da podrži neku političku opciju. Treba dodati da smo uvijek imali slučaj da je HDZ kao glavna stranka podržavala svoje ogranke, bilo Čovića ili HDZ 1990 na izborima u BiH, i nije razmišljala o drugim političkim opcijama za Hrvate u BiH", kaže Milivijević.

Ono što on vidi kao novost u ovom izbornom procesu u BiH jeste globalna koalicija Turske i Rusije.

"Osim neformalne koalicije Dodika i Čovića, paralelno imamo globalnu koaliciju koja se stvara bez pardona, između Rusije i Turske. Turska ima interesnu zonu, kao i Rusija, u BiH. Između Turske i Rusije nema više spornih tačaka. Kao što Rusima ne smeta Erdoganova podrška Stranci demokratske akcije, tako Turskoj ne smeta podrška Rusije Miloradu Dodiku. To je vrsta otopljavanja na globalnom nivou, iako je formalno Turska član NATO-a, a Rusija je k'o fol glavni neprijatelj NATO-a", tvrdi Milivojević.

Na pitanje može li se otopljavanje odnosa Rusije i Turske prenijeti na bh. političku scenu, Milivojević odgovara:

"Život piše romane, a pravi život je turska inicijativa koja je faktički pomirila zvanični Beograd i zvanično Sarajevo temom autoputa. To će biti jedinstven slučaj u toku gdje će autoput biti kao kružni tok. Ako se već miješate i imate interesnu zonu, onda je logično da iza toga i idu neke 'mrkve' koje su opipljive, vidljive i od kojih svi imaju koristi, bez obzira na to kako razmišljali i kojem narodu pripadali. Turska i Rusija koriste činjenicu da je Zapad te 'mrkve' sveo na skromnu varijantu, jer je sada veće prisustvo 'štapa' s naređenjima i prijetnjama da se učini ovo ili ono".

Vučić je u ponedjeljak naglasio da će sačekati kraj izbora i da se Srbija neće miješati u odluku srpskog naroda u Republici Srpskoj, ali da će poslije izbora iznijeti mnogo dokaza.

Vučićev SNS je bliži SDS-u, nego Dodikovom SNSD-u

"Čudno mi je da je Vučić to rekao s obzirom na to da njegova politička stranka ima tješnje odnose sa SDS-om, nego s Dodikovim SNSD-om. Šta je razlog tome ne znam, možda press konferencija PDP-a u Beogradu, kada su indirektno prozvali zvanični Beograd da radi protiv Saveza za pobjedu. Ali, inače, međupartijski odnosi SNS-a i SDS-a su mnogo bliži nego SNS-a i SNSD-a", kaže Milivojević.

On podsjeća da je Milorad Dodik bio ozbiljan politički neprijatelj Aleksandra Vučića u vrijeme kada je aktuelni predsjednik Republike Srpske bio politički intimus Borisa Tadića.

Na pitanje da li se Srbija danas miješa u izbore u BiH Cvijetin Milivojević smatra da u ovom trenutku nema direktnog miješanja.

"Između opcija SNSD-a i Saveza za pobjedu nema ozbiljne strateške razlike. I jedni i drugi su za jaku poziciju RS-a u BiH u okviru Dejtonskog sporazuma. Vučiću jeste simpatičniji Dodik, u ovom momentu, ali ne bi se puno ražalostio da Dodik izgubi jer bi sigurno koalicija Saveza za pobjedu, kada bi bila vlast u RS-u, opet s Vučićem imala najtješnje odnose dok je Vučić predsjednik Srbije", tvrdi naš sagovornik.

U svom izlaganju predsjednik Srbije je kazao da je njegova kosovska politika doživjela poraz jer, kako je naveo, Srbi više vole da plaču nad nečim što je davno izgubljeno, nego da dobiju nešto zauzvrat. Milivojević, pak, smatra da je Vučić napravio autogol jer optužuje građane Srbije da ne znaju šta je najbolje za Srbiju, dok on zna.

"Važna stvar je da Vučić nikada nije ni kandidovao politiku za Kosovo. Nijednom na izborima nije rekao šta je njegova politika za Kosovo, da li je to podjela, visoka autonomija unutar Srbije, priznanje nezavisnosti, priznanje bez stolice u UN-u ili nešto drugo. Sada se pominju korekcije granica. On za politiku Kosova nije dobio podršku građana, bježeći od odgovora za Kosovo. Treba istaći da je Vučić istovremeno predsjednik stranke i Srbije, a Ustav govori da ne može obavljati te dvije funkcije istovremeno. Ali većina medija u Srbiji je izuzetno bliska politici Vučića. Za većinu poteza on unaprijed ima podršku", zaključio je Cvijetin Milivojević u razgovoru za naš portal dodavši da Vučić ne razmišlja da gubitak na Kosovu nadomjesti miješanjem u Bosnu i Hercegovinu.