{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milišić: Odluku o premještanju OHR-a može donijeti jedino PIK

S
11.10.2011. u 19:26
0
6
Milišić: Odluku o premještanju OHR-a može donijeti jedino PIK
0
Milišić: Odluku o premještanju OHR-a može donijeti jedino PIK
Oleg Milišić
Odluku o premještanju visokog predstavnika i OHR-a može donijeti jedino Upravni odbor Vijeća za provođenje mira, rekao je Srni direktor komunikacija u OHR-u Oleg Milišić.
Milišić nije mogao dati više informacija u vezi sa mogućnosti izmještanja OHR-a iz BiH, što je aktuelizovano nakon jučerašnjeg zaključka VIjeća ministara inostranih poslova EU da Unija želi zvanično sa ostalim međunarodnim partnerima da razgovara o premještanju OHR-a iz BiH.

Vijeće ministra inostranih poslova pozvao je na cjelovitu strategiju EU prema BiH i najavio diskusije sa ostalim akterima međunarodne zajednice o smanjenju kapaciteta i mogućoj relokaciji OHR-a iz BiH. Kako je javio dopisnik Srne iz Brisela, ti razgovori biće vođeni u odgovarajućem diplomatskom okviru.

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko u današnjem razgovoru sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem prenio je stav Rusije da Kancelarija visokog predstavnika ne treba da se seli iz BiH, ali da u ovoj fazi transformacije treba da joj budu ukinuta bonska ovlaštenja koja je imala do sada.

Komentarišući najavu evropskih zvaničnika o mogućem premještaju OHR-a van BiH, visoki funkcioner HDZ-a BiH Niko Lozančić rekao je da je za BiH i sve njene građane najbolje da politički predstavnici preuzmu odgovornost za upravljanje zemljom.

Predstavnik Demokratske narodne stranke Petar Kunić smatra da je premještanje OHR-a dobra ideja jer bi OHR konačno otišao iz sredine koja je na njega imala preveliki uticaj. "Prevelik je bio uticaj Sarajeva u odnosu na OHR", kaže Kunić.

Šefik Džaferović iz SDA smatra da nije moguća ponovna destabilizacija bezbjednosnih prilika. "Nije više stanje isto ni u BiH, pogotovo u regionu, tako da mislim da uz prisustvo međunarodnih vojnih snaga, EUFOR-a koji ima mandat po Dejtonskom mirovnom sporazumu i koji i dalje treba da ostane u BiH, možemo očekivati stabilnu sigurnosnu situaciju", rekao je Džaferović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: