{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Rješenje nije dislociranje, već ukidanje OHR-a

S
7.12.2011. u 18:40
0
29
Dodik: Rješenje nije dislociranje, već ukidanje OHR-a
0
Dodik: Rješenje nije dislociranje, već ukidanje OHR-a
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da rješenje nije u tome da visoki predstavnik bude dislociran u Evropu, nego da treba pristupiti ukidanju OHR-a.
"Možda je, ipak, realnost u ovome što je Evropa utvrdila, a to je da se dođe do rekonfiguracije, što podrazumijeva da se izmjesti sjedište visokog predstavnika iz BiH", rekao je Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom.

Predsjednik Republike Srpske ponovio je da OHR treba ukinuti i da nema osnova za njegovo postojanje u BiH, kao i da većina evropskih zemalja smatra da ga je davno trebalo ukinuti.

On je podsjetio na pismo bivšeg komesara za proširenje EU Olija Rena u kome je uslovio dalji put BiH ka Uniji ukidanjem OHR-a.

"Kasnije se to omekšalo isključivo zbog saradnje sa partnerima u međunarodnoj zajednici, prije svega SAD i Turskom, ali i dalje razumijemo da uspješan evropski put BiH podrazumijeva tranziciju, odnosno zatvaranje OHR-a", naglasio je Dodik.

On je naveo da BiH treba prepustiti evropskim procesima, te da ga raduje što postoji moćna i jaka kancelarija EU u BiH. Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da radi sa ovom kancelarijom, kao i udaljavanja od OHR-a "čije su akcije dovele do sadašnjeg zastoja u BiH".

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je da delegacija Evropske unije blisko sarađuje sa kancelarijom OHR-a.

" OHR radi na dejtonskim a mi na pitanjima EU", rekao je Sorensen nakon sastanka sa Dodikom.

On je dodao da su to prirodne posljedice odluka iz marta kada je EU odlučila da ojača svoje prisustvo u BiH, što je rezultiralo da ovdje ima jednu od najvećih delegacija u svijetu. "Moramo obezbijediti da sva pitanja u vezi sa Unijom rješavam ja, odnosno delegacija EU", naveo je Sorensen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: