Dodik: Rješenje nije dislociranje, već ukidanje OHR-a

S
SRNA
7.12.2011. u 18:40
0
29
Dodik: Rješenje nije dislociranje, već ukidanje OHR-a
0
Dodik: Rješenje nije dislociranje, već ukidanje OHR-a Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da rješenje nije u tome da visoki predstavnik bude dislociran u Evropu, nego da treba pristupiti ukidanju OHR-a.
"Možda je, ipak, realnost u ovome što je Evropa utvrdila, a to je da se dođe do rekonfiguracije, što podrazumijeva da se izmjesti sjedište visokog predstavnika iz BiH", rekao je Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom.

Predsjednik Republike Srpske ponovio je da OHR treba ukinuti i da nema osnova za njegovo postojanje u BiH, kao i da većina evropskih zemalja smatra da ga je davno trebalo ukinuti.

On je podsjetio na pismo bivšeg komesara za proširenje EU Olija Rena u kome je uslovio dalji put BiH ka Uniji ukidanjem OHR-a.

"Kasnije se to omekšalo isključivo zbog saradnje sa partnerima u međunarodnoj zajednici, prije svega SAD i Turskom, ali i dalje razumijemo da uspješan evropski put BiH podrazumijeva tranziciju, odnosno zatvaranje OHR-a", naglasio je Dodik.

On je naveo da BiH treba prepustiti evropskim procesima, te da ga raduje što postoji moćna i jaka kancelarija EU u BiH. Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da radi sa ovom kancelarijom, kao i udaljavanja od OHR-a "čije su akcije dovele do sadašnjeg zastoja u BiH".

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je da delegacija Evropske unije blisko sarađuje sa kancelarijom OHR-a.

" OHR radi na dejtonskim a mi na pitanjima EU", rekao je Sorensen nakon sastanka sa Dodikom.

On je dodao da su to prirodne posljedice odluka iz marta kada je EU odlučila da ojača svoje prisustvo u BiH, što je rezultiralo da ovdje ima jednu od najvećih delegacija u svijetu. "Moramo obezbijediti da sva pitanja u vezi sa Unijom rješavam ja, odnosno delegacija EU", naveo je Sorensen.


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: