Detalji akcije "Kubikus"
0

FOTO / Milionska šteta u budžetu RS-a, 14 osoba uhapšeno

Piše: D.Tomić
Tokom današnje policijske akcije “Kubikus” pripadnici MUP RS uhapsili su 14 osoba, osumnjičenih da su kao članovi organizovanih kriminalnih grupa, putem interneta, bez licence i odobrenja Republičke uprave za igre na sreću RS, organizovali nelegalno kockanje te oštetili Budžet RS za više miliona KM.
Kako saznaje portal Sarajevo-x.com, u današnjim pretresima pronađeno je i zaplijenjeno na stotine dokaza, među kojima su računari, serveri, skupi automobili i novac, a oduzete stvari procjenjene su na više od milion KM.

Prema nezvaničnim saznanjima, među uhapšenima je Dario Brkić, vlasnik poznatog banjalučkog kafe kazina „Kajak“i njegov saradnik Milijan Ivanković.

Uz njih dvojicu, u više gradova RS uhapšeno je još 12 osoba, a uglavnom se radi o ljudima koji su bili povezani sa kockarnicama i lokalima za igre na sreću.

“Uhapšeni su se čak i reklamirali na internetu. Imali su vlastiti server putem kojeg su se građani mogli uključiti u igru. Na ove igre nije plaćan nikakav porez”, rekli su za Sarajevo-x.com izvori upućeni u istragu.

Oni su dodali da su osmunjičeni praćeni od proljeća ove godine, a da je današnja akcija samo završna faza složene policijske istrage.

Već smo objavili da je istraga sprovođena u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom RS, a da su hapšenja uslijedila po naredbi Odjeljenja za organizovani i najteže oblike privrednog kriminala Okružnog suda u Banjoj Luci.

Osim Banje Luke, pretresi i hapšenja dogodili su se i Laktašima, Gradišci, Prnjavoru, Srpcu, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Foči, Čelincu, Bijeljini, Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Gacku i Bileći.

Nezvanično, istražioci MUP-a RS u centru Bijeljine danas su pretresli prostorije kladionice "Dragičević kompany“, a saslušan je i vlasnik ove firme.

Portaprol MUP-a RS Mirna Šoja, rekla je danas da se osumnjičeni terete za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom organizovanje nedozvoljenih igara na sreću.

Nakon saslušanja i kriminalističke obrade, svi uhapšeni biće predati u nadležnost Specijalnog tužilaštva RS.