{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milion KM za projekt "Organska proizvodnja meda - pčelarstvo"

F
30.5.2012. u 21:33
0
5
Milion KM za projekt "Organska proizvodnja meda - pčelarstvo"
0
Milion KM za projekt "Organska proizvodnja meda - pčelarstvo"
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović danas poslijepodne u naselju Biljevina, u Mjesnoj zajednici Željezno Polje, zajedno sa direktorom Turske agencije za razvoj i međunarodnu saradnju "TIKA“ za Istočnu Evropu i Balkan Alijem Maskanom na svečan način otvorio je projekt "Organska proizvodnja meda - Pčelarstvo 2012“.
Turska TIKA je za ovaj projekt u sklopu kojeg je za 110 porodica Željeznog Polja donirano po 15 košnica sa pčelama, kao i kompletna oprema za pčelarstvo, osigurala milion KM.

U sklopu donacije, za željeznopoljske pčelare TIKA je osigurala i transportno vozilo, a opremljena je i otkupna stanica.

Kako su istaknuli direktor Maskan i predsjednik Udruženja pčelara Željeznog Polja, Mujo Šišić, projekt bi trebao biti realiziran u naredne dvije godine.

"Narod Željeznog Polja je pokazao da se od svoga rada može živjeti. Nakon uspjeha sa razvojem prizvodnje malina, sada će egzistenciju osiguravati i pčelarstvom. Ovo je lijep primjer jer pola poljoprivrednog zemljišta u BiH je neobrađeno, puno je povratnika koji nemaju posla, koji dobiju svoju zemlju, a ne mogu da žive od nje. Dvije trećine hrane mi uvozimo u BiH, četiri petine mliječnih proizvoda uvozimo u našu državu. Projekt TIKA-e je šansa da se takve anomalije popravljaju. Preko stotinu familija će u Željeznom polju kroz proizvodnju meda ostvariti svoju egzistenciju, a ja ću im biti prvi kupac. Ovo je samo jedan vid pomoći prijateljske Republike Turske narodu BiH“, između ostalog je u svom obraćanju rekao predsjedavajući Izetbegović koji je ponovio kako je nedavno u Turskoj razgovarao o projektu "3P“ - proizvodnja, poljoprivreda i povratak.

Osim u BiH, projekt pčelarstva "TIKA“ realizuje i u Makedoniji gdje po riječima, Alija Maskana, godišnji prihodi od meda dostižu 100.000 eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: