Donacija turske agencije Tika
0

Milion KM za projekt "Organska proizvodnja meda - pčelarstvo"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović danas poslijepodne u naselju Biljevina, u Mjesnoj zajednici Željezno Polje, zajedno sa direktorom Turske agencije za razvoj i međunarodnu saradnju "TIKA“ za Istočnu Evropu i Balkan Alijem Maskanom na svečan način otvorio je projekt "Organska proizvodnja meda - Pčelarstvo 2012“.

Turska TIKA je za ovaj projekt u sklopu kojeg je za 110 porodica Željeznog Polja donirano po 15 košnica sa pčelama, kao i kompletna oprema za pčelarstvo, osigurala milion KM.

U sklopu donacije, za željeznopoljske pčelare TIKA je osigurala i transportno vozilo, a opremljena je i otkupna stanica.

Kako su istaknuli direktor Maskan i predsjednik Udruženja pčelara Željeznog Polja, Mujo Šišić, projekt bi trebao biti realiziran u naredne dvije godine.

"Narod Željeznog Polja je pokazao da se od svoga rada može živjeti. Nakon uspjeha sa razvojem prizvodnje malina, sada će egzistenciju osiguravati i pčelarstvom. Ovo je lijep primjer jer pola poljoprivrednog zemljišta u BiH je neobrađeno, puno je povratnika koji nemaju posla, koji dobiju svoju zemlju, a ne mogu da žive od nje. Dvije trećine hrane mi uvozimo u BiH, četiri petine mliječnih proizvoda uvozimo u našu državu. Projekt TIKA-e je šansa da se takve anomalije popravljaju. Preko stotinu familija će u Željeznom polju kroz proizvodnju meda ostvariti svoju egzistenciju, a ja ću im biti prvi kupac. Ovo je samo jedan vid pomoći prijateljske Republike Turske narodu BiH“, između ostalog je u svom obraćanju rekao predsjedavajući Izetbegović koji je ponovio kako je nedavno u Turskoj razgovarao o projektu "3P“ - proizvodnja, poljoprivreda i povratak.

Osim u BiH, projekt pčelarstva "TIKA“ realizuje i u Makedoniji gdje po riječima, Alija Maskana, godišnji prihodi od meda dostižu 100.000 eura.