Rasprava na sjednici PS BiH
0

Milinović: Popis stanovništa u BiH odgođen je iz objektivnih razloga

Piše: J. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na dnevnom redu 41. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku danas se raspravljalo i o zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva.

Kako se moglo čuti na raspravi, većina zastupnika će podržati zahtjev Vijeća ministara BiH, međutim, postavljalo se i pitanje da li će svi uslovi biti ispunjeni za održavanje popisa stanovništva koji je odgođen za prvu polovinu oktobra ove godine.

Prema riječima direktora Agencije za statistiku BiH i Zdenko Milinović, koji je danas prisustvovao sjednici PS BiH, kazao je kako je Agencija zatražila odgađanje popisa stanovništva za šest mjeseci iz objektivnih razloga.

"Plan svih aktivnosti koje treba završiti do desetog mjeseca iziskuje hitni postupak donošenja izmjena Zakona o popisu stanovništva u BiH. Zakon definira određene rokove završetka, a samim tim i obavezu nadležnih institucija koje su dužne izvršiti pripreme da u tom roku završe određene radnje", kazao je Milinović.

Kao jedan od objektivnih razloga za odgađanje popisa stanovništva Milinović je naveo kartografsku podlogu koju su geodetske uprave trebale uraditi.

"Geodetske uprave su imale dodatne zahtjeve, što je iziskivalo dodatno vrijeme. Prolongiranje jedne aktivnosti znači i kašnjenje drugih zbog čega se i rokovi pomjeraju", pojasnio je direktor Agencije za statistiku BiH.

Katrografska podloga, način popisivanja duž međuentitetske linije razgraničenja, trebala bi biti završena do kraja februara.

Glasanje zastupnika o ovom pitanju bit će obavljeno na kraju današnje sjednice.