{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milijarder Ivan Žilić teško optužuje Živka Budimira i Jerka Lijanovića

24.3.2014. u 20:14
454
133
Milijarder Ivan Žilić teško optužuje Živka Budimira i Jerka Lijanovića
454
Milijarder Ivan Žilić teško optužuje Živka Budimira i Jerka Lijanovića
Ivan Žilić
Izumitelj i milijarder Ivan Žilić, porijeklom iz Vareša, rekao je da je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović od njega tražio 70 miliona eura kako bi riješio svoje privatne probleme sa bankom Hypo Alpe Adria.
"A već drugi dan je došao meni i rekao: 'Ja imam tu banku pod kontrolom, oni meni ne mogu ništa'. Tražio je da mu dam pet miliona ispod stola i on će mene napraviti predsjednikom", rekao je Žilić u intervjuu za BHRT te pojasnio na koji je način nastavio razgovor sa Lijanovićem.

Žilić tvrdi kako mu je Lijanović tada ponudio da zajedno kupuju hrvatske državne obveznice. Biznismen ga je upitao čiji je on to ministar, hrvatski ili bosanski. Nakon toga su se sporječkali.

"Rekao sam da ne bi trebalo više da dolazi i da ne želim imati kontakte s njim”, rekao je Žilić.

On kaže kako je i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir bio kod njega i objašnjavao da ima svoju firmu u blizini Frankfurta uz pomoć koje mu može prodati Aluminijumski kombinat u Mostaru, a da sve to ide preko Hercegovina osiguranja i Hercegovina banke.

“Pošto ja nisam znao šta se tamo događa, prvo sam prekontrolirao šta je to. Onda smo ustanovili da te firme ne da su pod stečajem, već su likvidirane. Znači, ja bih prebacio novac na njegov konto i on bi rekao: 'Doviđenja, završen posao'. Znači uvijek iste igre", kaže Žilić.

Živko Budimir je za BHRT rekao kako je potpuno iznenađen neistinama koje govori Žilić.

"Ponosan sam onim što sam predložio Žiliću", rekao je Budimir, te dodao kako nije istina da je govorio o bilo kakvoj firmi koju navodno posjeduje u Njemačkoj.

"Ako je Žilić zaista ono za šta se predstavlja, ako je istina da plaća milijardu dolara poreza, nije li onda pravi potez da kupi firmu poput Aluminija, jer bi on to platio od onog dijela koji bi inače otišao za plaćanje tog poreza", kaže Budimir.

On negira da je pokušao prodati firme koje su već likvidirane, te dodao da je Žiliću predao urednu dokumentaciju o stanju u Hercegovina osiguranju i banci.

Ministar Jerko Ivanković Lijanović također je negirao navode Ivana Žilića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: