Regija
3

Slavko Linić: Premijer Milanović je porodične interese stavio ispred državnih

Anadolija
Foto: Hina
Foto: Hina
Smijenjeni hrvatski ministar financija Slavko Linić na konferenciji za medije u riječkom sjedištu SDP-a iznio je svoju odbranu te niz optužbi na račun premijera Zorana Milanovića. Linić je izjavio kako s premijerom Milanovićem nije komunicirao od 29. januara ove godine, osim na sjednicama Vlade, ali da je do kraja aprila predano radio na poslu ministra finansija i komunicirao s ostatkom Vlade. Premijer je nakon redovne sjednice Vlade, iz Zagreba otputovao u Čakovec.

U dugačkom izlaganju bivšega ministra finansija, Linić se najviše osvrnuo na slučajeve predstečajnih nagodbi zbog kojih je, tvrdi, nepravedno smijenjen. Zatim je govorio o slučaju INA-e i premijerovom navodnom manipuliranju s procjenama porezne uprave.

"Naš nesporazum od januara nije imao negativan utjecaj na moj rad. Premijer koristi razne službe i pokušava me optužiti da sam kriminalac preko stečajnih nagodbi. U njih svatko može imati uvid jer su na stranicama FINA-e", izjavio je.

Linić je naglasio da je premijera posebno zainteresirao predmet kompanije Spačva koji je završen u maju 2013. Linić je pojasnio da su dugovi ove kompanije iznosili preko 550 miliona kuna i da je vukovarska porezna uprava  procijenila vrijednost Spačvina zemljišta na 33 miliona kuna.

No, iza 29. januara premijer se bavi podmetanjem i s Nadom Čavlović, načelnica Centralne porezne uprave, izbacuje novu procjenu zemljišta na 6 miliona, izjavio je Linić i naglasio da je 660 radnika bio razlog njegove borbe za Spačvu koja sad radi uredno, a čiji slučaj je riješen, rekao je, sukladno sa zakonom.

Linić je okrivljen, između ostaloga, da je pogodovao da zemljište ovog poduzeća bude procijenjeno na viši iznos. Bivši ministar je rekao kako Čavlović nije izvijestila o novoj procjeni, tek nakon godinu dana nakon prve procjene.

Čavlovićkinju procjenu Linić je ocijenio kako osobnu procjenu koja nije u skladu sa zakonom, nakon čega je napravljena nova procjena s novim sudskim procjeniteljem i koja je vrijednost procijenila na 27 miliona kuna.

"To pokazuje da je Zoran Milanović sa Nadom Čavlović podmetao dokumente punu godinu dana nakon kraja predstečajne nagodbe. Kriminalizacija mene od strane predsjednika Vlade pokazuje da se može svakoga kazniti ko je u državnoj službi. Predsjednik Vlade kriminalizirajući moj rad destabilizira sve državne institucije koje će se bojati donositi odluke. To je premijer koji napušta borbu protiv nelikvidnosti“, rekao je Linić koji je rekao da je na zahtjev DORH-a dostavio svu dokumentaciju i mirno čeka procjenu nadležnih institucija.

Linić je ustvrdio kako je Nada Čavlović u sprezi s premijerovim bratom Krešom Milanovićem.

"Premijerovi porodični interesi su ispred državnih interesa i zato sam razriješen", izjavio je Linić i dodao da je zadovoljan da ljudi u poreznoj upravi ne podliježu pritiscima  premijera.

Linić se osvrnuo i na rad INA-e i rad Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR)

Nezadovoljan je radom nadzornog odbora INA-e u kojoj je, rekao je, Siniša Petrović, premijerov prijatelj, postao predsjednik nadzornog odbora i smijenio člana odbora koji je, tvrdi Linić, štitio hrvatske interese.

"Sve je to moglo biti bez podmetanja i bez spletki", zaključio je Linić.

Na riječkom Korzu, ispod prozora u kojem je Slavko Linić održavao konferenciju, tokom događaja čulo se skandiranje "Vrati pare, Liniću!".