BiH
92

"Milicija trenira strogoću": Dvojica policajaca u Goraždu suspendovana zbog fizičkog napada na jednu osobu

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Dž.Jusufović i E. Čaušević iz Goražda privremeno su udaljeni iz službe jer su fizički napali E. Pešteka, na parkingu kompanije Prevent u naselju Vitkovići. Odluka o suspenziji donijeta je na prijedlog Jedinice za profesionalne standarde čiji su službenici utvrdili da za to ima osnove nakon što je prijavljen fizički napad i provedena istraga.

Suspenzija će trajati do okončanja postupka koji vodi unutrašnja kontrola. Nakon što obave posao, predmet će proslijediti disciplinskoj komisiji.

Emko Rizvanović, šef Ureda policijskog komesara tvrdi da su policijski službenici i u ovom slučaju poduzeli sve neophodne mjere i radnje kako bi utvrdili osnovanost prijave i činjenično stanje.

"Saslušanjem svih aktera, kao i svjedoka utvrđeno je da postoji osnova sumnje da su dvojica policijskih službenika PS za kontrolu i regulisanje saobraćaja Uprave policije MUP-a BPK Goražde fizički napali uposlenika privrednog društva 'Prevent'. Odmah je sačinjen službeni izvještaj i dostavljen Jednici za profesionalne standarde koja je zadužena za unutrašnju kontrolu. Istraga je utvrdila da postoji osnova sumnje da su počnili težu povredu službene dužnosti pa je predloženo da se privremeno udalje iz Uprave policije, sa poslova i zadataka", izjavio je Rizvanović.

I dok unutrašnja kontrola radi svoj posao, a javnost se bavi različitim špekulacijama o ovoj temi, u cijeli slučaj uključio se i glavni kantonalni tužilac Mirsad Bilajac.

"Mi smo ocijenili da nema krivičnog djela, da nije zlostavljanje u vezi sa službom već je riječ o povredi radne discipline i da će unutrašnja kontrola o tome dati konačnu riječ, ne bih da komentraišem šta će to biti", izjavio je Bilajac.

On obrazlaže kako su prema njegovim saznanjima motivi za napad privatne prirode. Navodno je policajca Jusufovića pozvala supruga nakon što je imala verbalni sukob sa kolegom na radnom mjestu.

"Ovaj policajac je pogriješio, nije se smio tako ponašati, dozvolio je da mu emocije prorade i bez obzira što je bio u uniformi ne mogu ovo tretirati kao krivično djelo zlostavljanja. Iako je bio u uniformi i na dužnosti, on nije poslan službeno da interveniše, već je otišao po pozivu supruge, nije nikog zlostavljao u vezi sa službom. Unutrašnja kontrola će to sigurno uzeti u obzir. Već su suspendovali obojicu, policija je odmah aktivirana. Unutrašnja kontrola je u toku, da se uzimaju te izjave, da vide šta je zaista bilo, ima tu nekoliko svjedoka. Javnost buni uniforma, međutim u našem zakonu uniforma ne znači i da si na dužnosti, da je on primjerice po službenom zadatku poslan od strane policije onda bi bilo vezano sa službom, međutim to je bila privatna stvar", ističe Bilajac.

On pojašnjava da sličnih slučajeva na području BPK Goražde do sada nije bilo.

"Moguće da je bio jedan slučaj prekoračenja ovlaštenja ili dva ali nije bilo toliko. U ovom slučaju je već ispitano četvero svjedoka. Napravljen je prekršaj jer policajac se ne smije tako ponašati. Svi mi gledamo uniformu drugačije, međutim pravno kad gledamo ovo nije u vezi sa službom. Motiv je bio privatni. Kako su meni ispričali moguće je da je bilo i mobinga nad suprugom koji je prouzrokovao napad", ističe glavni kantonalni tužilac.

Mišljenja je da niti jedan slučaj pa i kad je riječ o mogućim zlupotrebama položaja ne treba zataškati. Sličnog su stava i u Upravi policije odakle pozivaju građane da nastave dobru dosadašnju sardanju u interesu zajednice. Građani ovaj slučaj trebaju shvatiti kao izolovan i pojedinačan, smatraju u Upravi te dodaju kako će poduzeti sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja istine i ukoliko se utvrdi da je prijava bila osnovana uslijediće adekvatne sankcije a to je nadležnost disciplinske komisije koja će provesti postupak.