BiH
435

Grupa Sarajlija ogorčena policijskom brutalnošću prema civilima u akciji na Ilidži

Piše: M. S.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon nedavne pucnjave na Termalnoj rivijeri Ilidža, portalu Klix.ba javila se čitateljka koja se požalila na neprofesionalan tretman pripadnika MUP-a KS. Kako navodi čitateljka, maskirani policajac nasilno je nastupio prema njoj i članovima njene porodice, verbalno ih maltretirao, prijetio te nogom udario automobil u kojem su bili u tom trenutku.

Čitateljka je incident, koji se desio u toku policijske akcije na Termalnoj rivijeri Ilidža, prijavila MUP-u KS, a ishod se i dalje očekuje.

Početak pucnjave između policije i osoba koje su pokušavale ukrasti automobil čitateljku i članove njene porodice spriječio je u odlasku kući te su u objektu Termalne rivijere morali ostati dodatnih sat vremena. Onda su im policajci rekli da smiju krenuti prema automobilu.

Jedan policajac je viknuo da sjednu u auto, na što su oni potrčali i ušli u vozilo. Autu je zatim prišao drugi specijalac sa fantomkom i puškom. Bojeći se da bi specijalac mogao otvoriti vatru na njih, želeći da ga upozori da u autu ima pet civila, čitateljka mu je kroz prozor prošaptala da ih je pet u autu, na što je dobila nasilnu reakciju.

"Počeo nam je psovati majku, vikati da će nas ubiti, zapaliti, da nestanemo za pet sekundi i da će udaviti onog ko sjedi do mene", priča čitateljka.

Do nje je sjedio petnaestogodišnji rođak iz Norveške koji je pretrpio veliki psihički šok. Dječak nakon ovog incidenta nije smio izaći iz kuće.

Čitateljka je istu večer zvala policiju da se žali, ali je prvi službenik nije želio ni saslušati te joj je spustio slušalicu. Ujutro je čitateljka incident prijavila u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo, gdje su joj uzeli izjavu i zabilježili slučaj. Čitateljka kaže da se toliko prestrašila da joj se oduzeo svaki dio tijela.

"Ja se uopće nisam prepala ni tih kriminalaca, ni te pucnjave, koliko sam se prepala policajaca", kaže ona.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo za Klix.ba su rekli da će svaka žalba građana, koja je upućena Jedinici za profesionalne standarde vezano za postupke policijskih službenika tokom i nakon završene policijske akcije, biti razmatrana te da će onda biti izvršene provjere, odnosno unutrašnja istraga, i ukoliko se utvrde povrede službenih dužnosti policijskih službenika, protiv njih će biti poduzete zakonom predviđene mjere.