BiH
0

Milićević: Budžet Federacije BiH za 2016. godinu iznosit će 2,5 milijardi KM

FENA
Jelka Milićević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jelka Milićević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Budžet Federacije BiH za narednu godinu trebao bi iznositi 2,5 milijardi KM, što je povećanje u odnosu na ovogodišnji federalni budžet.

To je istakla zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević na današnjoj press konferenciji u Vladi Federacije BiH , koja je na sjednici razmatrala Radni tekst budžeta FBiH za 2016. godinu, jer je MMF tražio da Vlada dostavi taj prvi radni materijal.

"Za deset posto su veći proračunski prihodi, što znači da se povećavaju prihodi od poreza. Također smo zadovoljni što će se i drugi porezi povećati za tri posto. Vlada se opredijelila na program zapošljavanja i samozapošljavanja i prioritetno ide 50.000 KM", navela je Milićević.

Vlada je razmatrala i druga pitanja kao što je trajno zbrinjavanje institucija u Federaciji to jest određivanje određenih prostora koji će biti u vlasništvu Federacije. O tome će Vlada raspravljati i na narednoj sjednici jer , tvrdi Milićević, tražit će izvore financiranja kao trajne izvore finansiranja i brzu realizaciju tih projekata.

"Jedno od pitanja bilo je vezano za primjenu implementacije Zakona o uvezivanju radnog staža, za šta je procijenjeno da će trebati oko 50 miliona KM, a za šta moramo tražiti izvore. U ovom trenutku to ne možemo financirati iz redovitih prihoda", rekla je Milićević.

Od 2016. do 2018. godine obveze Federacije po vraćanju otplata i kamata su u porastu. Ranija zaduženja koja su bila s grejs periodima dolaze na naplatu, te je opredjeljenje Vlade da veoma oprezno ide u bilo kakva zaduženja u ovoj godini.

Dodala je da je Vlada utvrđivala politike za financijsku implementaciju u 2016. i to razgovarajući načelno o zadanim kategorijama i o prihodima.

U kontekstu izvršenja ovogodišnjeg budžeta navela je da je realizirano s prihodovne strane 65 posto, a rashodovne 63 posto, te je izmiren veliki dio obaveza naslijeđen od prošlog saziva Vlade.

Vlada FBiH, koja danas nakon dužeg vremena radi u punom sazivu, je na sjednici razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, te ga uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Tom prilikom, kazala je Milićević, s pravom se otvorilo pitanje pripadnosti i raspodjele za sve županije i općine, jer je „rečeno da se to pitanje mora dugoročnije rješavati uz tehničku pomoć međunarodnih konsultanata“.

Razlog izmjena i dopuna je taj da se postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH mora usaglasiti sa zahtjevima Ustavnog suda FBiH.

Jedna od novina je da je za financiranje funkcija kantona propisano 51,23 posto, umjesto dosadašnjih 51,48 posto od prihoda s jedinstvenog računa.

Dodana je i odredba da je za financiranje funkcija Grada Sarajeva namijenjeno 0,25 posto prihoda. Također, promijenjen je s 2,0000 na 1,9658 koeficijent koji odražava posebne potrebe Kantona Sarajevo.

"Po dosadašnjem Zakonu Kanton Sarajevo je dio prihoda određivao općinama i Gradu Sarajevo što nije u skladu s Ustavnom FBiH i ostalim zakonima o lokalnoj samoupravi. Sada je u istoj ravni raspodjela, kada dođe do Kantona 0, 25 posto ide na Grad Sarajevo, a umanjen je koeficijent za Kanton Sarajevo za taj iznos. Radi se o direktnoj preraspodjeli unutar Kantona Sarajevo, nekih 6.200.000 KM", objasnila je Milićević.

Također, Vlada FBiH je Federalnom parlamentu uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona oi električnoj energiji u FBiH.

Jednom od izmjena briše se stav 9. Iz člana 16 Zakona kojim je regulirano da ovlaštenja po osnovu državnog kapitala u postojećim elektroprivrednim društvima i društvima koja nastanu nakon prestrukturiranja elektro-energetskog sektora vrši Ministarstvo. U objašnjenju razloga za izmjenu navedeno je da Zakon o električnoj energiji treba da reguliše samo oblast elektro-energetskog sektora.

"Toj odredbi nije mjesto da stoji u Zakonu", zaključila je Milićević na današnjoj pres-konferenciji.