BiH
0

Milanović bez komentara o odnosima s Lagumdžijom

Sarajevo-x.com
Vjekoslav Bevanda i Zoran Milanović u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda i Zoran Milanović u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović nije želio da komentariše medijske tvrdnje da su zbog njegovog najavljenog susreta sa zvaničnicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u Mostaru zahladili odnosi sa predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Milanović je rekao da su najavljeni susreti u Mostaru rezultat njegove želje da sasluša legitimne predstavnike jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

   Prema njegovim riječima, u Sarajevu se prvog dana susreo isključivo s predstavnicima vlasti i dalje od toga se nije išlo.

   "Drugi dio puta je poseban. Ja sam predsjednik hrvatske Vlade i ona brine o Hrvatima izvan Hrvatske. Moja Vlada će o tome brinuti na malo drugačiji način nego prethodne, s više respekta prema BiH", izjavio je Milanović.

   Lagumdžija i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nisu se pojavili na radnom ručku u Sarajevu koji je bio priređen u Milanovićevu čast.

   "Kada dođu u Zagreb primiću ih, ako budem u Zagrebu", rekao je Milanović koji je ručao u društvu zvaničnika iz vlasti BiH i Republike Srpske.

   Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji je organizovao radni ručak, nije htio da nagađa zašto Lagumdžija, koji je i ministar vanjskih poslova BiH, nije bio na ručku.
   To je lična stvar onih koji su donijeli takvu odluku. Oni su bili pozvani na ručak, pojasnio je Bevanda.

   Hrvatski mediji navode da je uoči Milanovićevog dolaska u Sarajevo, Federalna televizija objavila da neće biti susreta zvaničnika SDP-a zbog sastanka hrvatskog premijera s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, koji opstruišu federalnu vlast i zagovaraju dalje podjele BiH.

   Oštro je kritikovana mogućnost da Milanović posreduje oko eventualnog zagovaranja ulaska dva HDZ-a u vlast u Federaciji BiH. Neki su to čak okarakterisali kao miješanje hrvatskog premijera u unutrašnja pitanja BiH, ali je Milanović odbacio da se bavi unutrašnjopolitičkim obračunima u BiH, navode mediji u Hrvatskoj.