Podnosilac zahtjeva
225

Milan Dunović: Zadovoljan sam sadržajem Zakona o stečaju, ali ne i dinamikom usvajanja

Piše: I. Č.
Milan Dunović (Foto: F. K./Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: F. K./Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je 2015. Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi koje su ograničavale broj i visinu plaća koje treba namiriti radnicima firmi u stečaju, da bi tek tri godine poslije izmjene Zakona o stečajnom postupku bile usvojene u Parlamentu FBiH. Nakon svega, Dunović kaže da je zadovoljan sadržajem zakona, ali ne i dinamikom njegovog usvajanja.

"Zadovoljan sam sadržajem sadašnjeg zakona, ali dinamikom rada sam izuzetno nezadovoljan. Prošlo je 25 mjeseci od donošenja presude Ustavnog suda do upućivanja izmjena u parlamentarnu proceduru. Riječ je o izmjenama dva člana koji stanu na pola stranice A4 papira. Postojala je očigledna namjera da se ta presuda još ne provede. U cijeloj toj situaciji radnici su bili u nepovoljnom položaju. Ovo je prvi put da se radnicima koji rade u preduzećima u stečaju daje mogućnost da dobijaju svoju zarađenu platu", kaže potpredsjednik Federacije BiH za Klix.ba.

Dunović je podsjetio da je još 2015. godine podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti, ali napominjući da je taj zahtjev bio sačinjen dvije godine prije nego što je on imenovan na funkciju potpredsjednika Federacije BiH.

"Dvije godine je zahtjev za ocjenu ustavnosti stajao kod ovlaštenih podnosilaca zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Svi ovlašteni apelanti u prethodnom sazivu vlade imali su mogućnost da taj zahtjev za ocjenu ustavnosti pošalju na Ustavni sud, ali nisu htjelu. Postavio bih im pitanje zašto to nisu htjeli. Moram naglasiti da je među njima bilo i predstavnika SDP-a. Zašto 2013. i 2014. nisu potpisali zahtjev za ocjenu ustavnosti na način da se radnicima vrate ova prava. Mislim da su te dvije godine izgubljene. Mogli su to uraditi, ali nisu. Isto kao ni ovi iz SDA. Međutim, za ove iz SDA smo odmah znali da to neće uraditi", rekao je Dunović.

Podjsetio je, također, da je zahtjev za ocjenu ustavnosti napisao profesor ustavnog prava Zlatan Begić, iz Tuzle, u saradnji sa radnicima iz Sindikata Solidarnost.

"Ustavni sud Federacije BiH je u martu 2016. godine, nakon što sam podnio zahtjev, donio odluku kojom je rekao da su dva člana Zakona o stečaju protuustavna. To su dva člana kojima su direktno kršena radnička prava, prvenstveno na način da im se plate nisu isplaćivale u punom iznosu. Odnosno, stari zakon je predviđao da se isplaćuje osam minimalnih plata, a presudom Ustavnog suda je rečeno da se plata ne može ograničiti ni na rok, ni na iznos. Nakon presude naloženo je Parlamentu da prilagodi Zakon o stečaju presudi Ustavnog suda", prisjeća se Dunović.

Napomenuo je da je ono što se dešavalo nakon toga zabrinjavajuće, iz razloga što je Parlament Federacije BiH pravio opstrukcije.

"Tako je su ime Parlamenta Federacije predsjedavajući Zastupničkog doma i Doma naroda (Edin Mušić i Lidija Bradara) uputili Ustavnom sudu zahtjev za ispitivanje presude Ustavnog suda, iako nisu imali nikakve dokaze. Ustavni sud im je čak odgovorio da su iznijeli samo paušalne navode bez ikakvih dokaza. Na taj način su opstruirali provedbu presude Ustavnog suda. Paralelno s tim Ministarstvo pravde preko Vlade Federacije upućuje u parlamentarnu proceduru Zakon o stečaju, koji je ponovo protuustavan. Ja sam tražio da se to skine sa dnevnog reda i u tome sam uspio", istakao je Dunović za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, Vlada Federacije je nakon 25 mjeseci uputila izmjenu zakona u parlamentarnu proceduru.

"U toj formi su danas izmjene usvojene u Domu naroda, a prije dvadesetak dana i na Predstavničkom domu. Ali, činjenica je da 25 mjeseci nakon presude Ustavnog suda Vlada Federacije nije radila ništa da provede presudu", zaključio je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.