BiH
33

Intervju / Milan Dunović: Vlada FBiH je kontinuirano zapošljavala u pojedinim institucijama entiteta

Razgovarao: Ervin Mušinović
Milan Dunović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je Ustavnom sud FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o državnoj službi FBiH. On je u razgovoru za Klix.ba ocijenio kako se ovim zakonom oduzima pravo na rad rukovodećim državnim službenicima ukoliko nisu u određenoj političkoj stranci.

Nedavno ste tražili ocjenu ustavnosti Zakona o državnoj službi u FBiH. Šta smatrate spornim u ovom zakonskom rješenju?

Smatram da se radi o protuustavnom zakonu jer se njime oduzima pravo na rad rukovodećim državnim službenicima, ukoliko nisu u određenoj političkoj stranci. Rukovodeći državni službenici bi se tim zakonom izjednačili sa savjetnicima. To znači da bi bili na mandatu, koji bi bio vezan za nosioca izvršne funkcije. Konačnu odluku treba donijeti Ustavni sud Federacije BiH. Pored protuustavne dimenzije, treba voditi računa i o operativnim poslovima u institucijama Federacije BiH, gdje bi došli u poziciju da rukovodeće funkcije obavljaju osobe koje su zaposlene na mandatni period, pa se gubi i kontinuitet u radu.

Aktuelna vladajuća koalicija ovaj zakon predstavlja reformskim pri tome ističući kako će on dovesti do efikasnije javne uprave. Ako Vaša apelacija bude odbijena možemo li očekivati dodatna upošljavanja, odnosno povećani broj uposlenika u institucijama FBiH?

Prije svega, želim reći da ni na koji način ne treba pretpostavljati kakva će biti odluka Ustavnog suda FBiH. Treba pustiti da Ustavni sud, koji je jedini nadležan za ocjenu ustavnosti procjeni situaciju, donese odluku.Treba biti iskren pa priznati da su i predstavnici međunarodne zajednice jasno kazali da ovaj zakon nije reformski. Efikasnija javna uprava u Federaciji znači racionalizaciju radnih mjesta i smanjenje glomazne administracije. Zakonom o državnoj službi u FBiH predviđa se novo zapošljavanje cca 250 ljudi na rukovodećim pozicijama. Naime, postojeći rukovodeći državni službenici bi dobili ponudu za druga radna mjesta, a zaposlili bi se novi. S jedne strane doći će do zapošljavanja na mjestima gdje ne postoji objektivna potreba za novim zaposlenicima što dodatno opterećuje Budžet Federacije BiH, a s druge strane se uspostavlja potpuna stranačka kontrola nad operativnim poslovima u institucijama, što vodi ka lošijoj saradnji između institucija i potpunoj politizaciji procesa rada.

Uprkos moratoriju na zapošljavanje Vlada FBiH je u protekloj godina itekako zapošljavala na osnovu ugovora o djelu. Mislite li da se generalno trebaju ispitati sva zapošljavanja u državnim institucijama, agencijama i preduzećima u protekloj godini?

Vlada Federacije BiH je kontinuirano vršila zapošljavanja u pojedinim institucijama FBiH, te istovremeno odobravala zapošljavanja u javnim preduzećima u situaciji urgentnih potreba za kadrovima. Zaista postoje situacije kada je neophodno urgentno zapošljavanje u smislu normalnog funkcionisanja institucije ili javnog preduzeća, a da li su sva zapošljavanja bila opravdana ili ne, to treba pitati one koji su te odluke donosili.

Mogu li nova zapošljavanja u državnim institucijama, agencijama i preduzećima, odnosno ako nastavimo sa zapošljavanjem kao 2015. godine, dovesti do kolapsa ekonomskog sistema u FBiH?

Ekonomski sistem u Federaciji, a i cijeloj Bosni i Hercegovini je u teškoj situaciji, a nova zapošljavanja su nešto što može biti pokretač privrede, ali istovremeno i opterećenje na budžete na svim nivoima. Odgovornost Vlade FBiH je utoliko veća, što moraju naći pravu mjeru kako bi Federacija BiH došla u mogućnost vraćanja kredita i smanjila nova zaduženja.

Kako komentarišete činjenicu da niko ne posjeduje tačne i precizne podatke o broju uposlenih u državnoj službi u entitetu FBiH, a kamo li njihove stručne kvalifikacije poput stepena obrazovanja i radnog iskustva?

Smatram da se do podataka uvijek može doći, ukoliko se ne žele prikriti neke stvari. Mislim da od građana ne treba kriti realno stanje javne uprave u Federaciji.