BiH
203

Mikulić: Može početi prava borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

FENA
Nakon što je na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta usvojeni zakoni iz antikoruptivnog seta u Federaciji BiH može započeti prava borba protiv korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala, jer dosadašnja legislativa nije omogućavala sistematsku borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala - rekao je u izjavi za Agenciju FENA federalni ministar pravde Zoran Mikulić.

Danas su doneseni - Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, odgovarajuće izmjene ili dopune Zakona o krivičnom postupku i Zakona o sudovima te novi federalni zakon o prekršajima.

Oni podrazumijevaju, kaže Mikulić, omogućavanje institucionalnog okvira za uspostavljanje institucija koje će se efikasno boriti protiv korupcije.

"Dakle, formira se poseban odjel u Vrhovnom sudu i poseban odjel u federalnom tužilaštvu", kaže Mikulić.

Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, po njegovim riječima, omogućit će da se na temelju sudskih presuda privremeno oduzima i upravlja sa oduzetom imovinom.

Podsjetio je da su dosadašnja zakonska rješenja predviđala mogućnost da niko ne može zadržati imovinu stečenu krivičnim dijelom, ali navodi da ni jedan zakon nije regulisao način upravljanja sa tom imovinom „s obzirom na to da ima dosta imovine koja može propasti, a sudovi i tužilaštva nemaju tehničke mogućnosti da upravljaju imovinom koja se oduzima“.

Prema ovom zakonu, postupa se na osnovu prijedloga tužioca, a u slučaju da on ne predloži oduzimanje imovinske koristi, sud će po službenoj dužnosti donijeti takvu odluku.

"Tako se ovim zakonom formira Agencija, koja će upravljati nelegalno stečenom imovinom", kazao je Mikulić.

Veoma važnim smatra i usvojeni Zakon o prekršajima, koji će omogućiti borbu protiv rada na crno, i borbu protiv nezakonitog rada u privredi.

Na osnovu Zakonu o prekršajima otklanjaju se postojeće smetnje u radu inspekcijskih organa i pokreće postupak harmonizacije rješenja u legislativi iz oblasti prekršaja u FBiH s važećim propisima o prekršajima na nivou BiH i Republike Srpske. Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH propisuje uspostavu posebnih organizacionih jedinica u Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu Federacije BiH, stvarno i mjesno nadležnih za krivično gonjenje i suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, međukantonalnog kriminala i drugih oblika privrednog i teškog kriminala.

Cilj donošenja zakona je da cjelokupni sistem krivičnog pravosuđa u FBiH bude što efikasniji, a što je opravdano očekivanje cijele društvene zajednice, naveo je predlagač, Federalna vlada.

"Zakonom se uvodi institut saradnika pravosuđa, koji bi trebao znatno doprinijeti efikasnijem otkrivanju, razjašnjavanju i dokazivanju svih oblika organiziranog kriminala", rekao je u izjavi za Fenu federalni ministar pravde Zoran Mikulić.