BiH
15

Mijatović: Godina koju je obilježio sve veći broj napada na novinare

FENA
Dunja MIjatović
Dunja MIjatović
U godini koja je na izmaku su, nažalost, dokumentovali sve učestaliji fizički napadi na novinare u BiH kao što su Sinan Alić, Branislav Pavičić, Sanela Kajmović-Sojarić, Nihad Karić, Slavo Kukić, prijetnje smrću Siniši Vukeliću, Emiru Hrnčiću i Omeru Hasanoviću, izjavila je Agenciji FENA predstavnica za slobodu medija Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) Dunja Mijatović.

Po njenim riječima, još veći je problem da relevantne institucije u zemlji nisu adekvatno reagirale i privele počinioce ovih zločina pravdi. U 2014. se, također, desilo sve više hakerskih napada na elektronske medije i portale da bi se spriječilo njihovo funkcioniranje.

"Također, u više navrata sam tražila od institucija da istraže ove napade i informišu javnost o rezultatima. Ove godine nije bilo nikakvog napretka na reformi sistema javnog emitiranja, što je još više ugrozilo njegovo funkcioniranje. Isto nije bilo napretka u provođenju procesa digitalizacije, što znači da će BiH sigurno kasniti za razliku od drugih zemalja, koje su već dogovorile da pređu na digitalni sistem emitiranja do roka koji je odredila Međunarodna unija za telekomunikacije, 17. juna 2015.", kazala je Mijatović.

Bez sumnje, upozorila je, kašnjenje procesa digitalizacije će imati nesagledive posljedice za tržište televizijskog emitovanja u BiH i na očuvanje pluralizma medija. Osim toga još je ugroženo funkcioniranje, a samim tim i nezavisnost Regulatorne agencije za komunikacije zbog neriješenog statusa izbora generalnog direktora.

"Kao što smo upozoravali i ranije, neophodno je ukloniti sve prepreke da bi se obezbijedili uslovi za nezavisno i efikasno funkcionisanje regulatora. Bez svih nabrojanih segmenata nemoguće je govoriti o poboljšanju medijskih sloboda u BiH", rekla je ona.

Dalje je navela da je primijećen i porast broja tužbi za klevetu, naročito onih koje su pokrenute od javnih ličnosti što nikako ne može doprinijeti procesu demokratizacije koji je jako neophodan za BiH.

Kada su u pitanju njena očekivanja u 2015. godini, Mijatović kaže da se novoizabrana vlast na svim nivoima treba što hitnije uhvatiti ukoštac rješavanja svih nabrojanih problema.

Kazala je i da očekuje da posjeti BiH u najskorije vrijeme da bi zajedno s vlastima utvrdila modalitete pomoći i poboljšanja trenutne situacije.