Sastanak u Sarajevu
20

Migrantska kriza ne smije eskalirati, ali se na konkretne mjere pomoći i zaštite još čeka

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U Sarajevu se danas održava ministarska konferencija "Suočavanje s izazovima mješovitih migracija u regiji", gdje se pokušavaju pronaći odgovori i rješenja kako bi se najadekvatnije postupilo prema migrantima u svim zemljama regije.

Medijima se na početku obratio ministar sigurnosti naše zemlje Dragan Mektić koji je kazao da postoji jaka odlučnost svih zemalja u regiji da se problem adekvatno rješavaju.

"Ne smijemo ni na koji način dozvoliti da nam se ponovi kriza iz 2015. godine kada je migrantska kriza eskalirala. BiH tada nije bila zahvaćena kao zemlje regije, ali se takva situacija ne smije ponoviti. Ne smijemo nejedinstveno pristupati ovom problemu da nas ponovo ne bi snašla neka negativna iskustva. Moramo se otrijezniti i stvar posmatrati onakvom kakva jeste. Dogovorili smo da svaka država mora stvoriti vlastiti bazu registracije i biometrijske podatke i ta baza mora biti kompatibilna u regiji i na nivou EU. Moramo vidjeti koliko mi sa Zapadnog Balkana možemo sada postati dio zajedničkih operacija Frontexa. Moramo se vratiti poštivanju bilateralnih sporazuma o readmisiji. Tako ćemo pokazati da funkcionišemo. Moramo jačati vlastite kapacitete, materijalno-tehničko opremanje", kazao je Mektić.

Konferencija je podijeljena na dva panela i to onaj sigurnosni i humanitarni. O humanitarnom aspektu je govorila ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac koja je kazala da će prioritet biti otvaranje smještajnih kapaciteta.

"Mi kao država moramo stvoriti sve uslove da se pruži humanitarna pomoć svim migrantima, ali ta pomoć mora da se odvija na tačno određenim mjestima. Ne smijemo stvarati loš imidž. Naš prioritet će biti stvaranje smještajnih kapaciteta. Ne smijemo dozvoliti da se šalje loša slika da migranti borave po parkovima. Na nama je da trenutno procijenimo smještajne kapacitete", poručila je Borovac.

Da je trend migracija negativan potvrdio je Boštjan Šefic, državni sekterat MUP-a Slovenije, koji je kazao da se od novembra do danas broj iliegalnih migranata konstantnio povećava.

"Situacija je pod kontrolom, ali je krajnje vrijeme da zajedničkim aktivnostima osiguramo da sve bude pod kontrolom. Trend je negativan i odmah moramo pristupiti realizaciji konkretnih mjera zaštite", istakao je Šefic.

Iz Međunarodne organizacije za migracije su istakli da je od ključnog značaja da sve zemlje regije na pitanje migrantske krize odgovore zajedno.