Emotivni prizori
155

Migranti u javnoj kuhinji u Tuzli pripremali obroke sa socijalno ugrožene građane

A. K.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Grupa migranata koji trenutno borave u Tuzli odlučila je pokazati svoju humanost, tako što su prethodnih dana pripremali obroke za socijalno ugrožene građane.

U Narodnoj kuhinji Imaret u Tuzli, kao najvećoj ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, proteklih dana bila je posebno radna i specifična atmosfera, s obzirom na to da se među kuharima našla i grupa migranata.

Osobe u procesu traženja azila u našoj zemlji bile su od velike pomoći u procesu pripreme hrane te pakovanju i služenju toplih obroka za sve građane Tuzle koji su u stanju potrebe.

Ova Merhametova kuhinja dnevno isporuči blizu tri hiljade obroka, a dodatne ruke u pripremi su dobro došle, kako bi se obroci krajnjim korisnicima isporučili u toplom izdanju i na vrijeme.

Kako su istaknuli učesnici aktivnosti, ništa im nije bilo teško, a lijepo su se osjećali zbog spoznaje da koriste zajednici, od koje također dobijaju benefite.

Važnost pripremanja obroka prepoznali su i migrant lično jer su upravo jela koja oni dobijaju dok borave u tuzlanskom dnevnom centru, skuhana u Narodnoj kuhinji Imaret.

Ova aktivnost je realizirana povodom Međunarodnog dana migranata, koji se obilježava 18. decembra, a u sklopu projekta podrške i zaštite ranjivih grupa migranata koji ostaju u BiH.

Projekat implementira Caritas Švicarske, a njime potiču na rad i uključivanje u zajednicu one migrante koji žele ostati u BiH.

"Ovo je dug proces učenja, upoznavanja svih nas sa onima koji traže podršku i važno je da smo na tom putu spremni", naveli su iz Caritasa.

Važno je da naučimo kako biti podrška i kako podržati one koji žele ostati u Bosni i Hercegovini, jer oni žele da budu korisni zajednici kojoj pripadaju.