Tri zahtjeva
3

DF traži da se dostavi Upitnik EK Parlamentu Federacije BiH prije usaglašavanja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Midhat Karović zatražio je da se odgovori na Upitni EK, prije sagasnosti Vlade Federacije BiH, dostave u oba doma Parlamenta Federacije BiH na odobravanje.

Karović je, kako je to naveo, zbog opredijeljenosti prema evropskom putu Bosne i Hercegovine zatražio od premijera Federacije BiH Fadila Novalića da na prvoj narednoj sjednici izvijesti Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH o Upitniku i dostavljenjim podacima koje on sadrži.

Zatražio je također od direktora Federalnog zavoda za statistiku Emira Kremića da detaljno izvijesti Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH o novonastaloj situaciju u vezi s korištenjem podataka i statističkim sistemom.

"Kremić treba u skladu sa zakonskom nadležnošću detaljno obrazložiti i dati stručno mišljenje Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Također, treba obrazložiti kakve će posljedice ovakvo dostavljanje imati na cjelokupni statistički sistem FBiH", zatražio je Karović.

Osim toga, zatražio je da se Upitinik prije sagasnosti Vlade Federacije BiH dostavi u oba doma Parlamenta Federacije BiH na odobravanje

"Gorenavedene tačke su predložene da bi se situacija uozbiljlila i izbjegla sva dodatna politiziranja. Neophodno je da nadležne osobe za pomenutu oblast Parlamentu Federacije BiH podnesu izvještaj. Činjenice su da je Agencija za statistiku BiH objavljivanjem rezultata Popisa 30. juna 2016. godine otkočila evropski put BiH. Sukladno gorenavedenom, dva odgovora iz Popisa stanovništva koja bi zamijenila jedan podatak koji je objavljen u Službenim novinama BiH bi prekršila zakon i Ustav BiH, a Vijeće Ministara BiH i Vlada Federacije BiH bi to ozakonile", stoji u saopćenju iz DF-a.